Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH

Brkić: Zakon o VSTV-u ide po žurnom postupku, na manjkavostima ćemo raditi u idućem razdoblju

Josip Brkić
Fena
05.09.2023.
u 21:46

"Očekujem da će doći do usvajanja zakona o VSTV-u jer on upotpunjuje sliku onoga što BiH ispunjava prema EU, a to je jako važno jer izvješće o napretku BiH na europskom putu nam dolazi u listopadu ove godine zato je važno da što više zakona dođe na red kako bi izvješće o BiH bilo pozitivno jer je to jedan od preduvjeta da EU u prosincu otvori pregovore s BiH", kazao je Brkić

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju BiH s NATO Savezom Josip Brkić, koji je i član interesorne radne skupine za izradu Izbornoga zakona, govorio je za BHRT o pismu američkih i europskih dužnosnika koji su od Vlade Federacije zahtjevali energetsku tranziciju i reformu javnih poduzeća o tome da zračne luke idu pod koncesije.

"Nije ništa novo da BiH ima dug put energetske tranzicije... Obvezali smo se da ćemo smanjiti proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva i okrenuti se obnovljivim izvorima energije koje BiH ima. Vidi se jedan iskorak, ali to treba ubrzati, cijela Europa bi do 2050. trebala biti bazirana na električnoj energiji koja ne dolazi iz fosilnih goriva", rekao je Brkić. 

Komentirajući zahtjev da zračne luke idu pod koncesije, Brkić je kazao kako to rade "sve zemlje iz regije". 

"Vlasnici zračnih luka, bilo entiteti ili gradovi, će trasirati najbolji put da imamo više turista i putnika", kazao je Brkić dodavši kako je njegov osobni stav da sve što se može treba ići u privatizaciju ili proces privatno-javnog partnerstva kazavši da najnoviji zahtjev gleda u tom svjetlu.

"Primjere možemo pronaći u EU gdje su pojedine države i regije davanjem koncesija privukle veći broj i letova i zračnih tvrtki. Vjerujem da treba otvoriti mogućnost tome jer iskustva razvijenih zemalja u EU su se pokazala kao pozitivna", kazao je zamjenik minita vanjskih poslova naše zemlje u emisiji BHT1 Uživo.

Upitan je i o tome da naša zemlja mora oštrije ući u borbu s financiranjem terorizma, Brkić ističe kako se BiH tome mora prilagoditi. 

"Ovo Vijeće ministara, a napose ministar pravde, imaju jedan agilan pristup kada je u pitanju 14 prioriteta EU stoga nema sumnje da će ministarstvo pravde na vrijeme odraditi potrebne zakone koji će spriječiti da BiH na međunarodnom planu ne dobiva neku negativniju ocjenu nego što treba", kazao je. 

Upitan je i o sjednici Doma naroda koja se održava u srijedu i zakonu o Sudu koji će se naći na stolu. 

"To nije u mom resoru, ali predsjedateljica Krišto i ministar Davor Bunoza čine sve da se svi zakoni iz 14 prioriteta koje nam je dala EU nađu na dnevnom redu... Vjerujem da će u toj dobroj vjeri i ovaj zakon koji spominjete biti na sjednici", kazao je Brkić. 

Upitan je i o izmjenama zakona o VSTV-u koji je u prvom čitanju usvojen te kazao kako vjeruje da će Zakon o VSTV-u u srijedu biti usvojen u istom tekstu kako je to bilo i u Zastupničkom domu. 

"Očekujem da će doći do usvajanja zakona jer on upotpunjuje sliku onoga što BiH ispunjava prema EU, a to je jako važno jer izvješće o napretku BiH na europskom putu nam dolazi u listopadu ove godine zato je važno da što više zakona dođe na red kako bi izvješće o BiH bilo pozitivno jer je to jedan od preduvjeta da EU u prosincu otvori pregovore s BiH", kazao je.

Upitan je li važniji kvantitet ili kvalitet zakona Brkić je kazao kako jedno drugom nije u suprotnosti jer ove izmjene i dopune zakona o VSTV-u su zahtjevane da se provedu po žurnoj proceduri kako bi se nedostajući integritet po pitanju sudaca i tužitelja stavio u zakon. 

"Vjerujem da ćemo kroz godinu dana napraviti zakon koji će adresirati i pitanja koja su po mišljenju nekih izostavljena ili nedovoljno artikulirana, jako je važno znati da se ovdje radi o žurnosti, a da je planirano usvajanje novog zakon", kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova. 

Upitan je i o napadu na povratnike u Republiku Srpsku koji su tražili da ih se zaštiti. 

"Takav zahtjev nije išao preko Povjerenstva kojem sam na čelu, ali se svi građani BiH moraju osjećati sigurno na svakom pedlju BiH, zato nulta tolerancija na sve ranjivije skupine što povratnici jesu, moramo raditi na tome da se sigurnosni aspekt pojača kako se ne bi događali napadi na povratnike bilo gdje u BiH.

Govoreći o razgovoru o izmjena Izbornoga zakona, Brkić je podsjetio kako je taj zakon mijenjan posljednji put prije četiri godine kako bi se proveli izbori u Mostaru i podsjetio da postoji sporazum koji je tada potpisan.

"Naša međunarodna obveza je implementirati i presude Europskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić, mogli smo to napraviti i ranije da je bilo političke mudrosti, ja vjerujem da će biti dovoljno mudrosti i od stranaka Trojke i od SNSD-a kako bi se u ovoj neizbornoj godini mogao izmijeniti zakon jer se on u principu ne mijenja u izbornoj godini", zaključio je Brkić.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije