Zastupnici upozorili

Brojne institucije u BiH imaju problema s javnim nabavkama

31.01.2018.
u 12:24

Tijekom rasprave o Godišnjem revizorskom izvješću o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pohvaljena je nova tehnologija financijskog poslovanja bh. institucija.

Zastupnik SBB-a Mirsad Isaković napomenuo je da je oko 1.000 primjedbi svrstano u nekoliko zajedničkih i one bi trebale biti usuglašene, iznoseći stav da su neke od njih objektivne, a neke subjektivne.

Kao jedan od primjera izdvojio je nedonošenje Zakona o vanjskim poslovima, što je primjedba koja se iz godine u godinu ponavlja, ali Isaković naglašava kako to nije samo problem Ministarstva nego nekoliko institucija.

Mišljenja je i da bi bilo dobro da Vijeće ministara daje stav na izvještaje, izražavajući nadu da će predstavnici šest bh. institucija koje su dobile mišljenje s rezervom obrazložiti pred zastupnicima zašto je to tako te predložiti rješenje tih pitanja.

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić ocijenila je da su 74 institucije dobile 544 preporuke u 2016. godini, što je trend rasta preporuka, zaključujući da to znači i pad discipline u radu institucija.

- Samo 3,66 posto institucija dobilo je čisto pozitivno mišljenje, dok istovremeno 21 ima problem s javnim nabavkama te se postavlja pitanje jesu li to uopće pozitivna mišljenja, jer je to ocjena revizora, pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje - pojasnila je.

Napomenula je i da 31 institucija nije uskladila svoje poslovanje s pravnim sustavom i zakonima, da gotovo sve institucije koje su dobile mišljenje s rezervom imaju problema s javnim nabavkama i među njima su pravosudne institucije te se najviše zamjerki odnosi na javne nabavke i nepostojanje adekvatne interne revizije.

Nakon što je naglasila da parlamentarci nisu uspostavili mehanizme prema kojima bi Tužiteljstvo BiH moglo postupati po njima, zastupnik NDP-PDP-a Momčilo Novaković podsjetio je da su zastupnici usvajali i ranije zaključke kojima su tražili od Tužiteljstva da postupa po nalazima revizije, ali Tužiteljstvo to nije učinilo što nije, kaže, krivnja zastupnika. 

Za zastupnika SBB-a Fehima Škaljića problem predstavlja činjenica što će zastupnici danas razmatrati 80 točaka dnevnog reda koje se tiču revizorskih izvještaja, budući da ih se nekoliko odnosi na reviziju učinka o različitim temama, ali nitko neće imati izravne posljedice.

Smatra da treba promijeniti pristup ovim izvještajima, a ne samo ih primati k znanju jer je to za njega svojevrsno bježanje od odgovornosti predstavnika bh. zakonodavne vlasti s obzirom na činjenicu da se radi o trošenju javnih sredstava.

Za dopredsjedatelja Doma Šefika Džaferovića (SDA) revizorski izvještaji najvažnija su tema preko koje se ne treba prelaziti tek tako, dodajući da Ured za reviziju 16-ak godina ima modul u pravnom sustavu te smatra da je BiH na ovom planu učinila značajne korake.

Mišljenja je da bi se izvještaji ubuduće trebali razmatrati u grupama prema ocjeni koju im je dao Ured, dodajući da u raspravi nedostaje analiza onoga što je kao problem utvrđeno.

Komentirajući izjave zastupnika o načinu razmatranja izvještaja i primanja k znanju, zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović kazao je da predstavnici u zakonodavnoj vlasti mogu promijeniti način razmatranja ovih izvještaja.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić upozorio je da se preporuke koje Ured za reviziju godinama izdaje ne provode te je zatražio od nadležnih da se to promijeni kako bi BiH imala bolje stanje u državnim institucijama.

Također, zastupnik SNSD-a Nikola Špirić je predložio da se danas samo raspravlja o stanju u institucijama koje su dobile mišljenje s rezervom, dodajući da najviše preporuka imaju pravosudne institucije te je pozvao da se i tome razgovara.

U tome ga je podržala zastupnica DF-a Mensura Beganović koja je istovremeno upozorila da su revizori utvrdili da BiH ima oko tri milijarde KM nerealiziranih kreditnih sredstava, a na to se plaćaju višemilijunski 'penali'.

- Zašto danas nema niti jednog negativnog mišljenja? Neću vas hvaliti jer niste nezavisni. Nema negativnih mišljenja, ali u isto vrijeme evidentirano je zapošljavanje bez natječaja te se nezakonito troši javni novac - kazao je zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović.

Pojedini zastupnici upozorili su na kašnjenje izvještaja budući da se o izvještajima iz 2016. godine raspravlja u siječnju 2018. godine i to na trećem nastavku iste sjednice, ali naglasili su i da je potrebno uspostaviti sustav odgovornosti za probleme u finansijskom poslovanju bh. institucija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?