Međuresorno povjerenstvo

Brže do objave rezultata izbora

12.02.2016.
u 07:00

Izborni prag ostaje 3 %, mandat će i dalje pripadati zastupniku

Međuresorno radno povjerenstvo zaduženo za reformu Izbornog zakona BiH nije uspjelo načeti najteže političke teme koje se tiču provedbe presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu koja se tiče i izbora članova Predsjedništva BiH ili Doma naroda jer očito nemaju naputke čelnika političkih stranaka, pa će ova pitanja pričekati neka ‘bolja vremena’, piše Večernji list BiH. Pa ipak, rezultat sjednice u Čapljini jest dogovor kako ubrzati izborni proces i profesionalizirati biračke odbore.

Poluotvorene liste

“Usuglasili smo se vezano uz otklanjanje više nedostataka u izbornom procesu, među kojima je i brže objavljivanje izbornih rezultata. Postigli smo dogovor i o biračkim odborima. U tom dijelu smo napravili iskorake”, rekao je za “Večernjak” član međuresorne skupine Bariša Čolak. 
Prema njegovim riječima, izmjene Izbornog zakona dovest će do veće profesionalizacije, napose predsjednika biračkih odbora koji će sada morati proći temeljitu obuku s obzirom na to da su do sada u izbornim procesima netočno popunjavali zapisnike, neovisno radi li se o potezima iz neznanja ili nekih drugih razloga. Čolak, koji je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH, međutim, priznaje kako brojna druga pitanja, koja su se ranije spominjala u javnosti, jednostavno nisu naišla na odobravanje.


“Kada su u pitanju druge točke poput pripadnosti mandata, stvari ostaju kao i do sada. Mandat, dakle, pripada pojedincu, a ne stranci. Izborni prag se također neće mijenjati”, objasnio je Čolak. Prema sadašnjem modelu, u BiH će ostati tzv. poluotvorene liste i na lokalnim izborima. Uz to, izborni prag se neće povećavati s tri na pet posto kako su to tražile velike stranke. Neće biti ništa ni od inicijative za odgodu lokalnih izbora u listopadu ove godine. 
“Bilo je prijedloga i za spajanje izbora, njihovu odgodu. Međutim, treba imati na umu kako to priječi današnji Ustav Federacije BiH koji definira da se izbori održavaju svake četiri godine, zbog čega bi ga trebalo mijenjati. S druge strane, imamo problem vezan uz način funkcioniranja Parlamenta Federacije BiH, napose Doma naroda”, objasnio je Čolak.

Novo zasjedanje

Iako je trodnevnim zasjedanjem u Čapljini trebao završiti rad ove međuresorne radne skupine, Čolak vjeruje kako bi trebalo najmanje organizirati još jedno zasjedanje na kojemu bi se pružila još jedna mogućnost otvoriti najteža politička pitanja. 
“Vezano uz krupna pitanja, nažalost, još uvijek nemamo suglasja. Nije se čak ni razgovaralo o provedbi presude Suda za ljudska prava i u tome kontekstu rješavanju izbora članova Predsjedništva i izaslanika u Dom naroda”, dodao je ovaj član međuresorne radne skupine za izmjenu Izbornog zakona. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije