obrazovanje

Čak 170.000 djece koja žive u siromaštvu krene nepripremljeno u školu

25.07.2016.
u 09:00

U Bosni i Hercegovini je oblast predškolskog obrazovanja i odgoja najviše zapostavljena razina obrazovanja. Nažalost, BiH ima gotovo najniži koeficijent pokrivenosti predškolskim odgojem i obrazovanjem u Europi.

Nepripremljeni u školu

- Iako je poznato kako se u prvih pet godina života postavljaju temelji intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja, unatoč tome, oko 170.000 djece iz Bosne i Hercegovine koja žive u siromaštvu u školu krene nepripremljeno za postizanje uspjeha, poručuju iz “Save the Children”, vodeće neovisne organizacije za djecu u svijetu.

- U zemljama Europske unije, u prosjeku je 93 posto djece obuhvaćeno predškolskim odgojem i obrazovanjem, gdje prednjače Španjolska, Francuska i Belgija sa stopostotnim obuhvatom. U Bosni i Hercegovini je taj postotak među najnižima u Europi - samo 14,4 posto djece je uključeno u predškolsko obrazovanje. Najmanje su uključena djeca koja žive u ruralnim područjima, djeca koja pripadaju manjinskim skupinama, djeca bez roditeljske skrbi i djeca s poteškoćama u razvoju - poručuju iz ove organizacije.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije