poljoprivrednici nisu zadovoljni

Cijena otkupa pšenice jako niska na području Brčko distrikta

pšenica
Marijan Šušenj/PIXSELL
03.08.2023.
u 18:54

Cijena otkupa pšenice na području Brčko distrikta je za 45 do 50 posto niža u odonosu na isti period prošle godine, ističu proizvođači. 

- Brčanski poljoprivrednici nisu zadovoljni ovogodišnjom tržišnom cijenom pšenice koja je znatno niža nego prethodnih godina. Što se tiče trenutno otkupne cijene pšenice, ona se kreće od 300 do 350 maraka po toni plus PDV, dok je prošle godine cijena bila 650 maraka po toni plus PDV - istaknuo je Ptera Bošnjaković, direktor lokalne kompanije koja se bavi uvozom pšenice.

Najveći problem za poljoprivredne proizvođače u ovom trenutku, kako objašnjava Bošnjaković je to što je uloženo monogo novaca u repromaterilal kao i trud, ali po svemu sudeći on se neće isplatiti.

Ratar iz Brčkog Jovan Mijić kaže da nakon dvije godine, koje su bile uspješne za otkup pšenice, ova godina će se ipak pamtiti po njenom lošem rodu, ali i kvaliteti.

- Ove godine sam zasijao oko 10 hektara pšenice i prinos je jako loš, a cijena niska. Planiram sačekati, možda dođe do porasta cijene, a za sada pšenicu ćemo iskorisiti u stočnu hranu - naveo je Mijić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije