Stručnjak za energetiku

Cijene goriva idu na 3 KM po litri?!

gorivo
05.09.2023.
u 20:42

Ako ova cijena barela potraje, ona će pokrenuti spiralu poskupljenja i već krajem tjedna možemo očekivati da cijena naftnih derivata bude preko 3 KM za litar. U rasponu od 2,80 do 3,10 KM - pojasnio je Bečarević.

Cijene nafte su skočile iznad 90 dolara na svjetskom tržištu u utorak nakon što su Saudijska Arabija i Rusija iznenadile trgovce najavom smanjenja opskrbe do kraja godine. To je rekordna vrijednost u 2023. godini. 

Stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Sarajevske županije Almir Bečarević kaže za Avaz kako će tijekom ovog tjedna biti jasno je li cilj umjetnog podizanja cijena 100 dolara po barelu.

- Dostignuta cijena barela je rezultat umjetnog “pumpanja” cijene barela kroz smanjenje proizvodnje. Najmanje je to rezultat ponude i potražnje. Kao što sam i najavljivao, zemlje proizvođači nastoje umjetno podići cijenu prema 100 dolara, a u tim aktivnostima prednjači Rusija, rekao je Bečarević.

- Još je rano za konačnu procjenu, ali ako ova cijena barela potraje, ona će pokrenuti spiralu poskupljenja i već krajem tjedna možemo očekivati da cijena naftnih derivata bude preko 3 KM za litar. U rasponu od 2,80 do 3,10 KM - pojasnio je Bečarević.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?