Novosti u FMUP-u

Čin se policajcu u FBiH oduzima samo u slučaju ako prestane raditi

20.12.2015.
u 07:00

Ova je uredba izrađena na osnovi prakse koja je pokazala da pojedina rješenja u ovoj sferi 
nisu uređena

Prijedlog uredbe o dodjeli i oduzimanju činova policijskim službenicima zaposlenim u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova - Federalnoj upravi policije, propisuje postupak dodjele i oduzimanja činova policijskim službenicima zaposlenim u Upravi policije, ali i radna mjesta policijskih službenika koja su u skladu s njihovim činom te radna mjesta policijskih službenika koja će biti popunjena u čin mlađeg inspektora, zapošljavanjem novih policijskih službenika i radna mjesta koja će biti popunjena promaknućem policijskih službenika s nižim činom.

Oduzimanje čina

Radnu verziju uredbe izradila je Federalna uprava policije i dostavila je Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova na nadležno postupanje, a koja će nakon usvajanja stupiti na snagu. Ova je uredba izrađena na osnovi prakse koja je pokazala da pojedine odluke koje se odnose na dodjelu i oduzimanje čina nisu uređene ili nisu jasno i precizno definirane. Kada jednom stekne određeni čin, on se ne može oduzeti, osim u slučaju prestanka radnog odnosa ili okončanja mandata ravnatelja Uprave policije i zamjenika ravnatelja Uprave policije. Odluku o oduzimanju čina po osnovi prestanka radnog odnosa policijskog službenika donosi ravnatelj Uprave policije, dok odluku o oduzimanju čina po okončanju mandata ravnatelja Uprave policije i zamjenika ravnatelja Uprave policije donosi Vlada Federacije BiH. Policijski službenik, na osobni zahtjev, u vrijeme prestanka radnog odnosa po osnovi umirovljenja može zatražiti zadržavanje postojećeg čina na počasnoj osnovi, a zahtjev za zadržavanje čina podnosi se federalnom ministru koji o tome donosi odluku, navodi se u dokumentima u čijem smo posjedu.

Stjecanje čina

Postupak dodjele činova policijskim službenicima u Upravi policije provodi se popunom upražnjenog radnog mjesta. Dodjela čina obavlja se: zapošljavanjem u početni čin, promaknućem u viši čin ili imenovanjem za ravnatelja Uprave policije - glavnog generalnog inspektora policije i zamjenika ravnatelja Uprave policije - generalnog inspektora policije.Kadetu koji uspješno završi probni rad dodjeljuje se početni čin policajca. S takvim činom može obavljati jednostavnije poslove uspostave i vođenja evidencija, jednostavnije poslove zaštite osoba po mjestu stanovanja - jednostavnije poslove zaštite objekata, jednostavnije poslove u operativnim timovima - jednostavnije poslove patrolne službe i slično. Slijede činovi: stariji policajac, narednik, stariji narednik, mlađi inspektor, inspektor, viši inspektor, samostalni inspektor, glavni inspektor, generalni inspektor policije te na koncu glavni generalni inspektor policije, službenik kojeg je Vlada Federacije BiH imenovala za ravnatelja Uprave policije, odnosno zamjenika ravnatelja, a koji obavlja poslove ravnatelja Uprave policije FBiH, navodi se u dokumentima.

Konzultacije oko uredbe su obavljene neposrednim kontaktiranjem voditelja organizacijskih jedinica Federalne uprave policije, a nije dostavljena drugim subjektima s obzirom da se primjenjuje samo na policijske službenike raspoređene u Federalnoj upravi policije

Ravnatelj Uprave policije svake kalendarske godine u razdoblju listopad –prosinac dužan je odrediti koja su radna mjesta policijskih službenika utvrđena Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i s koliko izvršitelja s činom policajca i činom mlađeg inspektora ih treba popuniti u idućoj godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije