Nepotrebni troškovi

Članarine u različitim organizacijama izvlače milijune iz BiH

novac
13.08.2016.
u 10:00

Za članarine u raznim međunarodnim organizacijama, među kojima su ona za ispitivanje morskog dna i institucija koja je specijalizirana za utege i mjere, iz proračuna institucija BiH lani je dano 5,7 milijuna maraka, a u prva tri mjeseca ove godine čak 4,47 milijuna. Godinama se upozorava na to kako BiH nema nikakve koristi od članstva u pojedinim organizacijama i da plaćanje članarina treba preispitati. Vijeće ministara BiH još u travnju 2014. zatražilo je od svih institucija da dostave mišljenje o opravdanosti članstva u čak 42 međunarodne organizacije, među kojima su, primjerice, ISA - međunarodna organizacija koja se bavi istraživanjem morskog dna i Generalna konferencija za utege i mjere. Ovaj posao, međutim, nikada nije urađen. Da će troškovi za članarine u sljedećem razdoblju biti veći, pokazuje i memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), koji je potpisan krajem 2015. godine.

Time se BiH obvezala na plaćanje dosadašnjeg duga, kao i obveza u sljedećih deset godina kontribucija u ukupnom iznosu od 14 milijuna KM u deset jednakih godišnjih rata, i to do 2025. Prva rata od 1,4 milijuna KM plaćena je početkom ove godine. Šef Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović, koji je bio ministar civilnih poslova BiH u vrijeme kada je Vijeće ministara 2014. godine tražilo da bude riješeno ovo pitanje, kazao je kako je vrijeme da BiH vidi od kojih članarina ima koristi, a od kojih ne.

Za BiH bi, kaže, bilo dobro da Vijeće ministara ovo pitanje hitno opet stavi na dnevni red.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naglašava kako je članstvo u međunarodnim organizacijama vrlo važno, ali da ipak treba uraditi neku vrstu analize što to znači u nekim pojedinačnim slučajevima i ima li onih koje su suvišne.

- Bilo bi dobro da se to u uradi u sljedećem razdoblju - rekao je Crnadak.

Iz Ministarstva vanjskih poslova nismo dobili odgovor u koliko je točno međunarodnih organizacija BiH članica i koliko novca zahtijevaju članarine.

Zabrinjava to što je u prva tri mjeseca ove godine iznos utrošenog novca za ove namjene porastao za čak tri puta u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije