sjednica

Članovi SIP-a BiH o izbornom procesu u Stocu

SIP
25.10.2016.
u 17:08

Radi donošenja odluke o poništenju lokalnih izbora u Stocu prioritetno je utvrditi, po službenoj dužnosti, odgovornost sudionika događaja koji su 2. listopada rezultirali prekidom izbornog procesa.

To je većinom glasova zaključeno danas na hitnoj sjednici Središnje izborno povjerenstvo BiH, čiji su članovi izrazili različite stavove odnosno tumačenje Izbornog zakona u pogledu održavanja izbora u Stocu.

- Naše službe zadužujemo da hitno urade ovaj posao s obzirom da ćemo veoma brzo biti gotovi sa izborima. Odugovlačenjem više od 10 dana smatrat ću da smo bili neuspješni – rekao je član SIP-a Novak Božičković.

Predsjednik i član SIP-a Ahmet Šantić i Suad Arnautović ukazali su na mogućnost da utvrđivanje odgovornosti i poništavanje izbora mogu biti paralelno realizirani.

- Odgovornost aktera za prekid izbora ne može biti razlog za nedonošenje odluke o poništenju – kazao je Arnautović, te sugerisao da glasački listići iz Stoca trebaju biti prebrojani u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu.

Transportiranje glasačkih kutija u Sarajevo, Vlado Rogić ocijenio je kršenjem pravilnika SIP-a.

- Budemo li zaključcima mijenjali pravilnike i ne poštovali Zakon i Poslovnik o radu teško nama. Propisano je da se materijali broje na glasačkom mjestu, a da Središnje povjerenstvo objedinjava rezultate sa svih biračkih mjesta i dostavlja SIP-u – kaže Rogić potvrđujući da to nije urađeno u Srebrenice čime je prekršen Pravilnik.

Članovi SIP-a, konstatovano je na sjednici,  imaju ovlaštenja da izrekne zabranu određenim osobama za rad u biračkom odboru ili općinskoj izbornoj komisiji.

U skladu s tim, Branko Petrić predložio je kako se sa svih 17 biračkih mjesta odbora ispita domet predsjednika i članova.

- Tražimo da to bude ozbiljan postupak, u kojem će biti uključeni najbolji pravnici. Na osnovu toga možemo donijeti meritornu odluku, kao i odlučiti da li potencijalni krivci mogu ostati na kandidatskim listama -  kazao je Rogić, koji  je kao odgovorne za izbornu opstrukciju u Stocu naveo Demira Mahmutćehajića, Salmira Kaplana i Ahmeta Ljubovića.

Na kraju sjednice SIP-a, prema mišljenju Irene Hadžiabdić, i dalje su ostala otvorena pitanja: da li poništiti izbore na svim biračkim mjestima ili reći da su na dva mjesta bili validni, kao i da li će općinska izborna komisija u Stocu ostati u istom sastavu.

Ključne riječi
SIP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije