djeca s posebnim potrebama

Članovi Udruge “Angelus” iz Domaljevca - šampioni inkluzije

24.09.2018.
u 09:23

Zbog podatka kako se oko 40 posto stanovništva u BiH izjasnilo kako ne želi da njihova djeca budu u istom razredu s djecom koja imaju poteškoća u razvoju, Fond UN-a za djecu (UNICEF) u BiH, u suradnji s Izaslanstvom EU u BiH, organizirao je natječaj za one koji su dali značajan doprinos da se djeca u njihovoj okolini razvijaju do svog punog potencijala.

Nedostatak sredstava

Najzaslužnijima su uručena priznanja “Šampioni inkluzije”. Oko 100 pojedinaca i organizacija javilo se na natječaj, a 34 su proglašena za šampione inkluzije jer su dali doprinos razvoju djece s poteškoćama. U tom biranom društvu bila je i Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Angelus” iz Domaljevca koja je ovogodišnji dobitnik priznanja UNICEF-a “Šampioni inkluzije”. Predsjednik Udruge “Angelus”, koja okuplja oko 30 štićenika i više od 100 članova, je Perica Dujmenović. Djeci s posebnim potrebama nastoje pružiti ono što im najviše treba, pomoć kako bi se integrirala u zajednicu.

- Nažalost, naš rad prati puno problema, od toga što ne dobivamo dovoljno sredstava za rad kako bismo pomogli najranjivijoj kategoriji, djeci s posebnim potrebama, ali i sposobnosti. Njih ne razvijaju ako im ne pomognemo, ne mogu se kretati ako im ne pružimo ruku, neće napredovati ako im za to ne stvorimo uvjete. Na svim razinama vlasti naš rad nije dovoljno prepoznat, a priznanje stiže iz Sarajeva gdje sam se prijavio na natječaj i gdje, istini za volju, puno više dobivaju sredstava razne udruge po onoj pučkoj “tko bliži vatri, bolje se grije”. Svojim smo radom opravdali ovu nagradu - kaže Dujmenović.

Napravljeni pomaci

- Zbog visokog stupnja diskriminacije i stigmatizacije prema djeci s posebnim potrebama, inkluzija bi trebala biti zajednici u cjelini među prioritetima - ističe predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan. Napominje da su u BiH napravljeni određeni pomaci jer u posljednje tri godine 2000 djece dobile su bolji pristup socijalnoj zaštiti, za 3000 je urađena rana detekcija i intervencija, a 675 ima povlastice od inkluzivne nastave. - Moramo se uhvatiti u koštac sa stigmatizacijom, boriti se protiv nje i dokazati ljudima da boravak djece u istim učionicama ima prednosti - zaključila je Narayan.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije