BISKUP FRANJO KOMARICA

Crkva prodaje imovinu da pokrije dug Gimnazije

Komarica
Foto: VL FOTO
13.05.2014.
u 09:29

Zbog neispunjenih obećanja vlasti, biskup Komarica prisiljen na radikalne poteze

Financijski problemi banjolučke Opće gimnazije - Katoličkog školskog centra još nisu riješeni jer ta škola za razliku od svih drugih sličnih obrazovnih ustanova, još nije u proračunu Vlade RS-a. Biskup Franjo Komarica je izrazio nadu da ipak neće morati doći do prisilnog zatvaranja ove odgojno-obrazovne ustanove i da će se vlasti RS-a potruditi da povećaju dosadašnji mjesečni grant školi, ali i da prvo dodijele predviđene grantove za protekle mjesece, prenio je Dnevnik.ba

O daljem opstanku i radu ove škole, zbog nedostatka nužnih financijskih sredstava, nedavno su razgovarali biskup banjolučki Franjo Komarica, u pratnji pomoćnog biskupa Marka Semrena i ravnatelja KŠC-a Ivice Božinovića s resornim ministrom Goranom Mutabdžijom te direktorom Republičkog tajništva za vjere u Vladi RS-a Draganom Davidovićem. Predstavnici vlasti su se i ovaj put pohvalno izrazili o dosadašnjem devetogodišnjem radu Opće gimnazije KŠC - Škola za Europu u Banjoj Luci i požalili što je ona zbog dosadašnje neuključenosti u proračun Vlade RS-a dovedena u pitanje za svoj daljnji poželjan i potreban rad. Uvjeravali su biskupa Komaricu i njegove suradnike kako postoji volja za većom pomoći školi nego što je bila do sada, kada je Vlada pomagala rad škole u obliku (neredovitih) grantova u visini do 50 posto od potrebnih financijskih sredstava, ali da za sada nema novca. Biskup Komarica se požalio da je Biskupija u velikim dugovima zbog škole i da je prisiljen prodavati preostalu skromnu crkvenu imovinu da vrati dug Gimnazije. Naglasio je i kako škola i ne mora postojati u Banjoj Luci, ali bi u tom gradu morali opet moći živjeti domaći katolici, kojih više od 90 posto, nažalost, još nema, jer su protjerani.

 

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
10:58 15.05.2014.

Ovakvih primjera je dosta i sa školama gdje je bošnjačka većina, na ovaj način RS udara pečat na tekovine rata, a Čović se samo bori za svoju hacijendu, pomjera rijeke, radi vile za svog tasta na moru i pokušava preko HNS a da stavi pečat na sve to kako mu to niko ne bi oduzeo. Na kraju će i on kao Jelavić morati baar za dio onog što je uradio da odgovara.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?