PROSVJEDI U BIH

Da bi spriječili nerede, Savez zabranio dolazak navijača

neredi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
20.02.2014.
u 09:37

Upravo su se najgorim u prosvjedima upravo pokazali dijelovi navijačkih skupina koji su predvodili nasilnike

Složena politička situacija koja je kulminirala valom prosvjeda i izgreda utječe na sve dijelove života pa se nastoji spriječiti dolijevanje ulja na vatru. Možda najdrastičnija, ali do sada se pokazala kao učinkovita mjera jest zabrana dolaska gostujućih navijača na nogometne utakmice.

Radnici traže novac

Upravo su se najgorim u prosvjedima upravo pokazali dijelovi navijačkih skupina koji su predvodili nasilnike. Ovu odluku iz Nogometnog saveza objasnili su kao način da se izbjegnu sukobi koji su do sada bili i nacionalno motivirani. Inače, prosvjedima u FBiH pridružit će se u ponedjeljak i više stotina obespravljenih korisnika kredita, članova Udruge korisnika kredita “Švicarac” BiH. - Na čelo prosvjeda stat ću s peteročlanom obitelji jer je nezakoniti kredit u švicarskim francima problem moje obitelji”, rekao je predsjednik Udruge “Švicarac” Kemal Duraković. On je pozvao sve oštećene klijente da se u što većem broju odazovu prosvjedima s članovima obitelji, naglašavajući da će se ispred Agencije okupljati svaki dan do ispunjenja zahtjeva. Jučer je na tuzlanske ulice izišlo i oko 200 radnika iz nekoliko poduzeća s područja Tuzlanske županije. Ponovili su svoje ranije zahtjeve o realizaciji pravomoćnih presuda, te ubrzanju stečajnih postupaka. Nakon što je srušena županijska Vlada u petak, 7. veljače, sada nema tko za poduzeća osigurati i minimalan iznos novca. Iz Livnice čelika Tuzla traže pomoć vlasti. -Mi ne možemo čekati formiranje Vlade Tuzlanske županije jer ćemo izgubiti kupce, kaže Zikrija Đulović, radnik Livnice čelika Tuzla. Oglasila se i Koordinacija 36 nevladinih bošnjačkih udruga. Podržavaju prosvjede ljudi koji su dovedeni do ruba egzistencije te osuđuje vandalizam, napade i paljenje zgrada institucija. Vlastima su uputili apel za provedbu zakona i da osiguraju javni red, mir i sigurnost rada institucija. Traže preispitivanje imovine političara prije i tijekom mandata na temelju nepristrastnog zakona, kao i reviziju svih privatizacija.

Sjednica o sigurnosti

Od institucija vlasti traže da iniciraju izmjene Zakona o plaćama i drugim primanjima državnih službenika i sva primanja umanjiti za 50 posto, te da se od tih ušteda kroz ekonomsko-socijalna vijeća odrede prioriteti u raspodjeli tih financijskih sredstava. Zbog narušene sigurnosne situacije u FBiH, sjednicu je imalo je i Zajedničko povjerenstvo za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) Parlamentarne skupštine BiH. Na sjednici je razmatrana ukupna sigurnosna situacija u zemlji, s posebnim naglaskom na poslove i aktivnosti tijela iz nadležnosti Zajedničkog povjerenstva. Ovo tijelo, stoji u službenom priopćenju, informirao je direktor OSA BiH o događajima 7. veljače ove godine, te o događajima koji su bili i nakon tog datuma. Dana je potpora svakoj aktivnosti koja vodi učinkovitoj uspostavi javnog reda i mira i zaštiti ustavnog poretka BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?