Dalfina Bošnjak

Veliko zanimanje vlada za nastup na sajmu - razmišljamo i o širenju

Dalfina Bošnjak
04.04.2017.
u 07:00

Mostarski sajam ove godine obilježava značajnu godišnjicu - 20. godina svoga postojanja. Za to vrijeme ova manifestacija pozicionirala se kao vodeći sajam gospodarstva u BiH i postala prepoznatljivi brend Mostara i Hercegovine. Još jedna pojedinost vezana uz ovaj sajam je što ga vodi ženska ruka. Direktorica Mostarskoga sajma Dalfina Bošnjak već 14 godina je na toj dužnosti i jedna je od najuspješnijih poslovnih žena u BiH.

Danas se u Mostaru otvara 20. međunarodni sajam gospodarstva koji će otvorenim proglasiti premijer zemlje partnera Republike Hrvatske Andrej Plenković. Svečanosti otvorenja nazočit će i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić te brojni drugi uglednici. Je li sve spremno?

- Mi potpuno spremno očekujemo naše goste. Posljednjih dana puno smo radili na protokolu glede svečanosti otvorenja i nadamo se kako će sve proteći mirno i dostojno jednog ovako velikog događaja. Ponosni smo i sretni što će Mostar i Hercegovina zahvaljujući Mostarskom sajmu ponovno biti u središtu zanimanja regije, pa i šire. U posjet nam dolaze najviši dužnosnici iz zemalja okruženja regije, zatim brojni uglednici iz svijeta gospodarstva, kulture, sporta i drugih oblasti života. Danas će na sajmu u Mostaru biti svečanost na kojoj će se poslati poruke ohrabrenja ljudima u regiji za suradnju i bolji život, što nam može omogućiti samo jačanje gospodarskih veza. Na sajmu će biti svečano svih pet dana jer slavimo svoj 20. rođendan. Stoga pozivamo sve naše sugrađane, žitelje BiH da dođu na sajam u Mostaru i budu dio našeg slavlja.

Što nas sve na sajmu očekuje u idućih pet dana?

- Među zbivanjima, svakako bih izdvojila međunarodnu konferenciju “Jedan pojas - jedan put” Inicijative 16+1 koju čine NR Kina i 16 zemalja jugoistočne Europe. Riječ je o uistinu velikom događaju od krucijalne važnosti za domaće poljoprivrednike i napose vinare. Sudionici ove konferencije će vinskim cestama obići vinogradare s područja Hercegovine, od Mostara, preko Čitluka, do Trebinja, kako bi se upoznali s našim vinima. Tu se domaćim vinarima otvara mogućnost plasmana proizvoda na iznimno veliko tržište, kao što je kinesko. Inače, ovu konferenciju organiziramo u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te ovom prigodom zahvaljujem ministru Mirku Šaroviću koji je prepoznao sajam u Mostaru kao idealno mjesto za održavanje ovoga summita u čijem radu će sudjelovati nekolicina ministara poljoprivrede država članica inicijative. Inače, summit 16+1 prošle godine održan je u Rigi. Uz taj veliki događaj, izdvojili bismo konferenciju “Suvremeni transportni i komunikacijski sustavi” na kojoj će biti predstavljena južna trasa koridora Vc i njezin značaj za regiju. Nove tehnologije i tehnološka inovativna otkrića predstavit će tvrtka Ericsson Nikola Tesla. Hercegovačko maslinarstvo i njegove perspektive također će biti jedna od tema okruglih stolova, kao i predstavljanje bh. gospodarstva, gdje će se predstaviti gospodarstvenici iz BiH i Udruga bh. Hrvata iz Zagreba “Prsten”. Tu su i konferencije o korištenju IPA fondova i prekogranične suradnje.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije