ODLUKA

Deset posto manja primanja vojnicima HVO-a čije su mirovine iznad 5000 kn

'hvo 5'
Foto: ''
06.12.2013.
u 08:59

Zakon kojim se smanjuju mirovine odobrene po posebnim uvjetima pogodit će oko 35 tisuća korisnika s bruto mirovinama iznad pet tisuća kuna

Hrvatska Vlada je nakon što je proračun za 2014. godinu prošao prvo čitanje u Saboru, s amandmanima uputila u daljnju proceduru proračun koji će šokirati dio braniteljske populacije u Bosni i Hercegovini. Makar one koji su primali tzv. povlaštene mirovine, odnosno mirovine izdane pod posebnim uvjetima za pripadnike Hrvatskoga vijeća obrane. Najveći dio povlaštenih mirovina iznad 5000 kuna smanjuju se za 10 posto, odlučila je Vlada na jučerašnjoj sjednici. Iz ove mjere izuzeti su ratni vojni invalidi i stopostotni invalidi Domovinskog rata Hrvatske vojske.

Nepoznat broj mirovina

No, za razliku od ove kategorije branitelja, mirovine će biti srezane pripadnicima HVO-a. Zakon kojim se smanjuju mirovine odobrene po posebnim uvjetima pogodit će oko 35 tisuća korisnika s bruto mirovinama iznad pet tisuća kuna. Mirovine branitelja i pripadnika HVO-a stavljene su u istu kategoriju s bivšim saborskim zastupnicima i članovima Vlade, pripadnicima Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i JNA. Njima će na računima od 1. siječnja 2014. godine ponovno biti srezane mirovine za 10 posto. Ministar rada Mirando Mrsić objasnio je kako će ova mjera vrijediti za 2014. godinu i da će time hrvatska država uštedjeti oko 330 milijuna kuna. Iznos koji Hrvatska izdvaja za Hrvate u BiH upravo je najveći u oblasti mirovina i invalidnina. Procjenjuje se da se radi o godišnjem iznosu od oko 300 milijuna kuna koji dobiva oko 20.000 branitelja po raznim osnovama. Nije međutim poznato na koliko će se osoba odnositi smanjivanje mirovine, bilo da se radi o osobama koje su ostvarile mirovine na temelju međudržavnoga sporazuma koji je 2006. potpisala tadašnja ministrica branitelja Jadranka Kosor i ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak, ili su pak svoja prava stekli na temelju sudjelovanja u obrani Hrvatske i BiH u sklopu Južnog bojišta oko čega se nedavno pokrenula prava lavina nezadovoljstva jer je ministar branitelja Fred Matić ukinuo status hrvatskih branitelja bivšim pripadnicima HVO-a. Osim ovoga smanjenja, hrvatska Vlada nije značajnije smanjivala druga sredstva koja se prosljeđuju, bilo da se radi o Uredu za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske, sufinanciranju visokog obrazovanja, liječenja Hrvata u Hrvatskoj, dok je nakon dvije i pol godine ponovno predvidjela sredstva za obnovu porušenih prijeratnih obiteljskih kuća.

60 milijuna

Na taj način hrvatska Vlada će u proračunu za 2014. godinu izdvojiti ukupno 60 milijuna kuna. U resoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u Vladi i ove godine izdvojena je redovita rata kredita za izgradnju sveučilišnog kampusa u Mostaru. Hrvatska Vlada se ranije kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj zadužila za 180 milijuna kuna za izgradnju Kampusa. I ove godine će na temelju te stavke biti plaćeno 20 milijuna kuna za izgradnju objekata u sklopu ove visokoškolske institucije na kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku. Za liječenje Hrvata iz BiH u Hrvatskoj i u sljedećoj godini bi, prema dostupnim podacima, trebalo biti izdvojeno 10 milijuna kuna. Radi se o osobama za koje ne postoji adekvatna mogućnost liječenja u zdravstvenim ustanovama i bolnicama u BiH. Za obnovu obiteljskih kuća Hrvata u Bosni i Hercegovini u hrvatskom će se proračunu u sljedećoj godini izdvojiti značajna sredstva. Radi se o građevinskim paketima pomoći kojim je Hrvatska do sada obnovila više tisuća obiteljskih kuća hrvatskih prognanika, uglavnom s područja Bosanske Posavine i Republike Srpske. Ta su sredstva bila godinama blokirana jer Hrvatska nije željela plaćati carinu na donirana sredstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije