RASKOL

Dio HDZ-a 1990. protiv sporazuma sa Zubakom i stvaranja anti-HNS bloka

središnji
Foto: VL FOTO
25.04.2014.
u 09:13

Primarni razlog je ujedinjavanje HDZ-a 1990. sa Zubakovim NHI-jem ili kako se već sada zovu, i to na način da im se pravno neregularnim izmjenama statuta ustupaju mjesta u vrhu stranke kao da se radi o nekoj realnoj političkoj snazi

Uoči sjednice Središnjeg odbora HDZ-a 1990., više stranačkih organizacija, dužnosnika i pojedinaca iskazalo je neslaganje s odlukom vodstva stranke da se potpiše sporazum s Novom hrvatskom inicijativom Krešimira Zubaka kojom će doći do formiranja jedinstvene stranke HDZ 1990.-Stranka Europske pučke orijentacije, te zbog odluke po kojoj se neće na određenim razinama koalirati sa strankama Hrvatskog narodnog sabora. Odluka o integriranju u jedinstvu političku stranku ima brojne političke i statutarne manjkavosti na što upućuju i stranački dužnosnici.

Politički marginalci

- Primarni razlog je ujedinjavanje HDZ-a 1990. sa Zubakovim NHI-jem ili kako se već sada zovu, i to na način da im se pravno neregularnim izmjenama statuta ustupaju mjesta u vrhu stranke kao da se radi o nekoj realnoj političkoj snazi, a ne o strančici koju su svi napustili osim Zubaka i njegovih istomišljenika. Taj čin nije ništa drugo nego davanje političke slamke spasa čovjeku koji je jedan od najodgovornijih za dekonstituiranje Hrvata u BiH za vrijeme Alijanse i koji bi to dekonstituiranje vrlo rado opečatio prijedlogom izmjena Ustava Federacije kroz tzv. stručno povjerenstvo američkog Veleposlanstva”, smatra predsjednik Gradskog odbora HDZ-a 1990. Slaven Raguž. Iako nisu politički monolitni, na sličan način razmišlja više dužnosnika ove stranke među kojima se najavljuje čak i mogućnost osnivanja nove političke stranke, ili, pak, neovisne liste s kojom bi izašli na sljedećim izborima. No, unatoč svemu, predsjednik Martin Raguž za svoje odluke ima značajnu većinu u Predsjedništvu, ali i Središnjem odboru stranke koji će o tome glasovati sutra na Središnjem odboru u Usori. Očekuje se da će više stranačkih dužnosnika, članova Predsjedništva i Središnjeg odbora podnijeti ostavke zbog toga. Raguž se, međutim, za sada nije izjasnio oko moguće ostavke, ali je o političkim odlukama stranke bilo riječi na sinoćnjoj sjednici Gradskog odbora HDZ 1990. On zamjera što se integriranje događa sa strankom koja je sastavni dio HNV-a Luke Markešića.

Protiv Alijanse

“Ne želim i neću biti u istoj stranci s političkom grupacijom koja i dan danas pozdravlja Alijansu i platformu, te koristi svaku prigodu za sotoniziranje svega što nosi hrvatski predznak”, ističe Raguž. On smatra i kako se ne slaže s načinom kojim je došlo do odvojenog pristupa izbornom procesu za entitetske i državnu razinu unutar HNS-a. “Na ovaj način, politika je ispala trgovina, a izbori su način podjele plijena. Nikakve strategije, nikakve vizije, ni s jedne ni s druge strane. Danas kada se tobože bore za reformirani HNS koji ‘ne smije biti institucija jedne stranke’, istog su doveli do besmisla ostavivši HNS u rukama jedne stranke”, istaknuo je Raguž.

Ključne riječi
HDZ

Komentara 5

VE
verakruz
19:06 25.04.2014.

Raguž je dobio posložen HNS. Imao je najveću ulogu u njemu došavši na mjesto predsjednika HDZ 1990... To što on hoće još više, ili mu netko sa strane suflira šta če da radi, to je pitanje na koje Raguž sam zna odgovor. Jedino HNS može donijet dobro Hrvatskom narodu.

FR
franogrgo
21:46 25.04.2014.

Najbolje je pljuvat po nekom ko drugačije razmišlja u ovom slučaju po Martinu Ragužu koji i ole misli o Hrvatima iz cjele BIH a ne samo o Hercegovini kao što radi onaj tovar iz LJutog Doca Čović.

RI
rimac
09:43 25.04.2014.

Majke mi, Krešiću, ni tebi sigurno nije jasno, pročitaj tekst još jednom, šta koji Raguž priča...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije