Koridor Vc

Do 2020. planira se izgraditi dvije trećine autoceste na koridoru

29.02.2016.
u 07:00

Izgradnja transeuropskog koridora Vc, koji treba povezati Budimpeštu s lukom Ploče u Hrvatskoj, najsporije se odvija kroz BiH, jer je do sada urađeno nešto više od 120 kilometara od ukupno 337 kilometara autoceste kroz BiH.

U Javnom poduzeću Autoceste FBiH optimistični su kada je u pitanju izgradnja trase koridora kroz BiH jer navode da bi do 2020. trebale biti izgrađene dvije trećine autoceste, piše Večernji list BiH.

Najveći dio trase na koridoru Vc, koja prolazi kroz BiH, prolazit će zapravo kroz Federaciju BiH, 285 kilometara, dok će kroz Republiku Srpsku prolaziti s ukupnom dužinom od 51 kilometra.

Koridor Vc u BiH uključuje četiri glavne dionice, i to Svilaj na rijeci Savi (veza na Koridor X) - Doboj Jug, Doboj Jug - Sarajevo Jug (Tarčin), zatim Sarajevo Jug (Tarčin) - Mostar Sjever i Mostar Sjever – Bijača na južnoj granici s Hrvatskom.

Jasmin Bučo, direktor JP Autoceste FBiH, govorio je o planovima za iduće razdoblje i o pet novih projekata za novih 107 kilometara autoceste na dionicama na području Zenice, od Žepča do Doboja, te južni dio koridora Konjic – Mostar – Buna. Preostali dio koridora Vc bi trebao koštati oko 5,5 milijardi KM. U ovoj godini plan je pokretanje nekoliko novih projekata na dvije lokacije.

- Na lokaciji Hercegovine planiramo pokrenuti dva gradilišta, to je dionica Počitelj - Zvirovići i Buna - Počitelj. To će biti tri ugovora za građenje, a ukupna vrijednost ugovora je oko 130 milijuna eura. Također je planirano i da se izvrše pripreme za nastavak dionica Jug, prema Mostaru, i prema Nemiloj u Zenici, potvrdio je Bučo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?