BIRN

Do ljeta optužnica protiv Gorana Salihovića?

Salihović
30.03.2017.
u 15:51

Tužiteljstvo BiH bi do ljeta trebalo imati spremnu optužnicu protiv suspendiranog glavnog tužitelja Gorana Salihovića, protiv kojeg se vodi disciplinski postupak. Kako saznaje Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH), krivična istraga protiv Salihovića provodi se temeljito, a angažiran je i financijski stručnjak koji analizira javne nabavke koje je glavni tužitelj potpisivao, kao i troškove za reprezentaciju.

Salihovića se sumnjiči za nepravilnosti u radu Tužiteljstva BiH, zbog čega je suspendiran u rujnu prošle godine.
Pored krivične istrage, protiv Salihovića se vodi i disciplinski postupak pred Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV).

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio tražiti svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene te da se miješao u postupanje suca ili tužitelja.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a te da je Salihović svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužiteljstva BiH.

Nastavak disciplinskog postupka je zakazan za 5. travnja, kada je planirano saslušanje svjedoka obrane Mirsada Memića koji je bio u osiguranju tužitelja, glasnogovornika Tužiteljstva BiH Borisa Grubešića, tužitelja Miroslava Markovića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića te direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića.

Salihović, bivši predsjednik Općinskog suda u Sarajevu, imenovan je za Glavnog tužitelja Državnog tužiteljstva u veljači 2013. godine.

Od svog imenovanja Salihović je bio izložen kritikama stručne javnosti jer prethodno nije radio kao tužitelj, a u ljeto prošle godine međunarodna ekspertica Joanna Korner je analizirala rad Tužiteljstva BiH i zaključila da bi Salihović trebalo pokrenuti "strukturalne promjene neophodne za efikasan rad" ističući da je previše uključen u predmete.

"Odgovornost glavnog tužitelja ne bi trebala obuhvaćati svakodnevno upravljanje radom na predmetima", navedeno je u izvješću Kornerove.

Salihović je kao netočno odbacio izvješće Joanne Korner, a negirao je krivnju i po optužbama u disciplinskom postupku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?