problem smještaj

Do polovice travnja blizu 300 migranta tražilo azil u BiH

ilustracija
24.04.2018.
u 14:54

Tražitelji azila su uglavnom državljani Alžira, Pakistana, Maroka, Sirije, Afganistana, Libije, Turske, Irana, Iraka...

Do polovine travnja Sektor za azil BiH, prema podacima UNHCR-a, zaprimio je blizu 300 zahtjeva za azil. S obzirom na male smještajne kapacitete BiH, dijelu tražitelja azila smještaj osigurava UNHCR u čiji Infocentar svakodnevno dolaze tražeći pravnu, humanitarnu ili psihocosijalnu pomoć.

"Prema posljednjim podacima koje smo dobili od nadležnih institucija, do kraja trećeg mjeseca bila su 253 zahtjeva za azil. Trenutno stanje je blizu 300 zahtjeva od početka godine do 15. travnja", kazao je za klix.ba glasnogovornik UNHCR-a za Jugoistočnu Europu Neven Crvenković.

Podaci Ministarstva sigurnosti BiH govore da su tražitelji azila uglavnom državljani Alžira, Pakistana, Maroka, Sirije, Afganistana, Libije, Turske, Irana, Iraka i još 20 država.

"Veliki broj ilegalnih migranata samo iskaže namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, ali ne pristupi registraciji azila. U 2018. godini iskazane su 1.174 namjere, a podnesena 282 zahtjeva za azil. Tražitelji azila su prilikom registracije većinom rekli da ne žele azil u BiH, nego žele ići u zemlje Zapadne Europe", navode iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Prema posljednjem izvješću UN-a, u siječnju ove godne u BiH je stiglo 157 migranata i izbjeglica, a azil ih je tražilo 38, u veljači ih je došlo 315, a zahtjev za azil podnijelo ih je 79. Najviše dolazaka registrirano je u ožujku (666) kada je bilo 136 zahtjeva za azil. 

"Većina izbjeglica i migranata dolazi iz Srbije i Crne Gore, a ostaju u Sarajevu ili okolini, dok se u isto vrijeme bilježi porast broja izbjeglica i migranata na granici s Hrvatskom, posebno u Velikoj Kladuši i Bihaću", navodi se u izvješću. 

U izvješću stoji da je Azilantski centar u Delijašu tijekom ožujka bio gotovo potpuno popunjen te da je u njemu dnevno boravilo blizu 120 osoba. Ovaj centar na raspolaganju ima 154 kreveta i ukoliko je smještajni kapacitet popunjen, da osobe koje traže azil ne bi bile na ulici brine se UNHCR. 

Pravo na smještaj imaju samo oni koji traže azil, svi ostali se smatraju ilegalnim migrantima, sami se snalaze, a ukoliko budu uhvaćeni idu u Imigracijski centar u Istočnom Sarajevu. 

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ističu da žele povećati smještajne kapacitete za azilante te se trenutno pregovara s međunarodnim organizacijama i institucijama u BiH o iznalaženju financijskih sredstava i adekvatnog prostora. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije