predsjednik rs

Dodik: Bošnjaci ne moraju slaviti 9. siječanj

Milorad Dodik
09.09.2016.
u 11:28

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u Republici Srpskoj shvaćeno da treba prilagoditi član Zakona o praznicima Srpske pa je odlučeno da prvi korak bude upravo referendum, a da kasnijim izmjenama Zakona bude isključena mogućnost da oni koji ne žele slaviti Dan Republike to i ne čine, jer je to bila i osnovna intencija same odluke Ustavnog suda. 

On je istaknuo da nigdje u odluci Ustavnog suda BiH ne piše da je ukinut 9. siječanj, nego da se traži da se to prilagodi, javlja Srna. 

"Prilagođavanje je vezano za žalbu Bošnjaka, kako je to u biti (Ustavni) sud i rekao, i njihovom neprihvaćanju da obilježavaju taj praznik. To je nešto što smo razumjeli i ne vidimo razlog zašto je netko skočio na tu priču oko referenduma", naveo je Dodik sinoć za Al Jazeera. On je rekao da je rekao veleposlanicima zapadnih zemalja i Delegaciji EU u BiH da nema odustajanja od referenduma i da im je pojasnio da Ustavni sud BiH svojom odlukom nije ukinuo Dan Republike. 

Dodik je rekao da cilj referenduma jeste da građani iznesu svoje mišljenje, kako bi vlasti mogle provesti odluku Ustavnog suda BiH. Predsjednik RS je pojasnio da referendum nije o statusu ili odcjepljenju Srpske, već da je to referendum koji treba izraziti volju naroda je li za to da se 9. siječanj slavi kao Dan Republike. 

"Mi ćemo na taj referendum izaći, i to je ono što sam rekao veleposlanicima i njihova rasprava je bila usmjerena ka tome da se vide neke mogućnosti eventualnog odustajanja i na koji način voditi neki dijalog", rekao je Dodik. 

Na pitanje da pojasni proceduru izmjene Zakona o praznicima Republike Srpske, Dodik je rekao da je navedeno u procesu provođenja odluke Ustavnog suda BiH da će se pristupiti izmjenama Zakona o praznicima Republike Srpske, odnosno u dijelu koji se odnosi na član koji regulira obveznost obilježavanja Dana Republike. On je naglasio da u Srpskoj postoji suglasnost o tome da ukoliko Bošnjaci ne žele slaviti 9. siiječanj kao dan RS to i ne moraju, "kao što ni mi nikada ne proslavljamo 1. ožujak /`Dan neovisnosti`/", te da vlasti Republike Srpske to ne vide kao problem. 

"U tom pogledu će se u nekoj fazi pristupiti proceduri izmjene Zakona u tom dijelu, a ono što je jasno da 9. siječanj kao Dan Republike Srpske neće biti mijenjan", poručio je Dodik. 

Predsjednik RS je rekao da je referendum potreban kako bi se anketirala volja naroda, jer, kako kaže, često stranci pokušavaju nametnuti priču kako se radi o odlukama neodgovornih političkih elita i da vlasti ne rade u interesu naroda. 

"Sad je prilika da se vidi volja naroda i mi ćemo poštovati svaku odluku naroda, bez obzira radilo se o tome da se slavi 9. siječanj kao Dan Republike ili ne", naveo je Dodik. Dodao je da nema velikih očekivanja od sjednice Ustavnog suda BiH 17. rujna na kojoj će raspravljati o zahtjevu Narodne skupštine Republike Srpske o tome da se preispita odluka Ustavnog suda o 9. siječnju. 

"(Ustavni) sud je pokazao da je političko mjesto i da se na njega vrše politički utjecaji i da tri stranca u njemu predstavljaju volju međunarodne zajednice koja se kreira u Sarajevu. A dva Bošnjaka u sudu predstavljaju volju Bakira Izetbegovića, tako da očekujem da će nastaviti s trendom donošenja političkih odluka na štetu Srpske. Ništa drugo ne očekujem", istaknuo je Dodik. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?