neslaganja

Dodik: Bošnjaci smatraju da novac od MMF-a treba podijeliti po popisu

07.04.2020.
u 21:26

"U okviru Federacije BiH postoji suglasnost hrvatske strane s takvom raspodjelom, a ono što je nejasno u Federaciji jeste kako će se dijeliti izmedju županija i tu je zapelo", kazao je Dodik .

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik naveo je kako je, imajući u vidu situaciju s koronavirusom u BiH, Republika Srpska predložila da "krizni" paket MMF-a u iznosu od 330 milijuna dolara, bude podijeljen tako da 39,5 posto sredstava bude za RS, 59,5 posto za Federaciju BiH i jedan posto za distrikt Brčko.

"U okviru Federacije BiH postoji suglasnost hrvatske strane s takvom raspodjelom, a ono što je nejasno u Federaciji jeste kako će se dijeliti izmedju županija i tu je zapelo", kazao je Dodik za RTRS. 

Prema njegovim riječima, Bošnjaci smatraju kako novac treba podijeliti prema popisu stanovišta, što, kako je naveo, "najbolje govori o njima".

"Mislim kako je obim zarade jednak i u Federaciji BiH i RS-u i jednako imamo i troškove. Vidjet ćemo kako ćemo dogovoriti", zaključio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju kako je situacija u vezi sa širenjem korona virusa i dalje ozbiljna i da su sve mjere, koje je uveo entitet Republika Srpska, bile potrebne. Ocijenivši kako epidemija koronavirusa još nije dostignula vrhunac, on je istaknuo kako treba primjenjivati još strože mjere.

"Okružje je takvo kakvo jeste i moramo učiniti sve da ne izgubimo relativno dobre efekte prvog mjeseca epidemije u RS-u. Preventivne mjere su učinile da zdravstveni sustav može podnijeti pritisak i u ovom trenutku je spreman i nije opterećen epidemijom, u smislu da ne može izvršavati obveze prema pacijentima", kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS ima blizu 50 slobodnih respriratora, naručeno je 130, koje su kupile institucije ovog entiteta, a putem humanitarnih dostava zemalja prijatelja, te Svjetske organizacije i EU očekuje se da će taj broj biti više od 200.

Dodik je dalje kazao kako Republika Srpska ima dovoljno životnih namirnica i njihovih zaliha do kraja godine.

Istaknuo je da su već sada veliki gubici u gospodarstvu i kako je zastoj u prvih mjesec dana zbog epidemije koronavirusa koštao RS blizu 400 milijuna eura.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije