Predsjednik RS

Dodik: Kad bi se BiH raspala, RS bi mogao opstati, a Hrvati i Bošnjaci bi se razišli

storyeditor/2023-12-26/dodik.png
27.12.2023.
u 15:47

"I sav naš problem sa Zapadom je što Zapad misli da mi to trebamo prihvatiti, da smo mi kao krivi tijekom povijesti, a njihova povijest samo seže do krivnje koju nam pripisuju za 1992. godinu. Nismo mi razbili Јugoslaviju ", naveo je Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se gostujući u emisiji “Ćirilica” na Happy TV-u osvrnuo na aktualnu političku situaciju u BiH i okruženju te je odgovarao na pitanja koja se tiču izbornog procesa u Srbiji, kao i prozivki na račun Srba iz Republike Srpske. Poručio je kako je iza svega stara imperijalistička težnja da se jedinstveni srpski narod podijeli, odnosno da se odvoji matica od Srba iz drugih zemalja. Naglasio je kako su Srbi jedinstven narod, piše Večernji list BiH.

- Uvijek kada je trebalo da se Srbi discipliniraju u Republici Srpskoj ili u Hrvatskoj, uvijek se tražila intervencija Srbije, ako oni to nisu mogli. Ako su Srbi slabi, onda se od Srbije traži intervencija - kazao je Dodik, dodavši da se, ako se to ne uspije, pokušava okriviti sve zajedno. Objasnio je i kako je Srbija, bez obzira na to što činila, a učinila je mnogo, pod Vučićem razvila i pojačala svoju demokraciju. - Ali i mi smo učinili sve da očuvamo mir na tim prostorima, ali to nije bilo dovoljno nositeljima imperijalističkih agentura - dodao je Dodik.

Pitanje države

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ponosan što je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno izjavio da podržava politiku RS-a i da se politika Republike Srpske i Rusije preklapa, piše Srna, prenosi RTRS. - Smatram da je to najviše moja zasluga. Jedini ja razgovaram s njim od rukovodstva RS-a. On zna o čemu je riječ. Sav problem je što mi pokušavamo objasniti Zapadu, ali oni ne žele slušati, već imaju svoje dobivene zadatke - istaknuo je Dodik. Predsjednik RS-a je rekao da je BiH neodrživa i potpuno u stanju nemogućnosti da egzistira te da tijekom povijesti ni Austro-Ugarska, ni kralj, ni Tito, ali ni šest visokih predstavnika nisu uspjeli objediniti narod u BiH jer ona ne može biti država, nema elemenata. - Jedini narod koji može napraviti državu je srpski narod. I mi to pokazujemo kroz Republiku Srpsku. Kada bi se BiH raspala u ovom trenutku, ništa ne bi moglo egzistirati osim Republike Srpske. Mi bismo sutradan nastavili živjeti kao neovisna država. Oni bi svi popadali, ne bi bilo županija, morali bi se razilaziti muslimani i Hrvati - rekao je Dodik za televiziju Happy. Ocijenio je da sve muslimanske bošnjačke stranke u BiH imaju isti cilj - unitarizaciju i centralizaciju BiH, što podrazumijeva centralizaciju svih moći u Sarajevu iz kojeg je protjerano 156.000 Srba i koji se nisu vratili i ostavili bogatstvo više od 80 milijardi dolara. - I sav naš problem sa Zapadom je što Zapad misli da mi to trebamo prihvatiti, da smo mi kao krivi tijekom povijesti, a njihova povijest samo seže do krivnje koju nam pripisuju za 1992. godinu. Nismo mi razbili Jugoslaviju - naveo je Dodik. On je rekao da su Srbi slobodarski narod i da im je ključna riječ sloboda jer - tko nema slobodu, nema ni egzistenciju, što se najbolje vidi kod Srba u Hrvatskoj i u FBiH.

Dodik je rekao da je stalno nastojanje da se Srbi proglase fašistima i genocidnim jer se tako treba oprati njemačka povijest i da je o tome trebala biti donesena britanska rezolucija u Vijeću sigurnosti UN-a koju je Rusija spriječila. Govoreći o bivšem ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, koji je uhićen, Dodik je podsjetio da je u vrijeme njegova mandata ta služba čak imala nalog pratiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. - Gledao sam taj nalog. Zna i Vučić za to. Nalog da se prati rukovodstvo Srbije? Dokle su oni otišli - naveo je Dodik i dodao da je javna tajna da Amerikanci upravljaju u OSA-i i da Mehmedagić nikada ne bi bio ravnatelj da Amerikanci i CIA to nisu tražili. Predsjednik Republike Srpske rekao je da ne komunicira s američkim veleposlanikom u Sarajevu Michaelom Murphyjem i da to nije hir. - Mi smo rekli, kada dođe netko drugi iz Amerike tko želi s nama razgovarati, a ne donositi odluke o nama, mi ćemo razgovarati - rekao je predsjednik Republike Srpske. Dodik je rekao da je Amerika još jaka i da treba izbjeći konfrontaciju s njom, ali da ni Amerika nije ono što je bila.

Komentar o Europi

Komentirao je i Hrvatsku poziciju u EU, naglasivši kako je Hrvatska imala sreću što je ušla u EU u uvjetima kada je EU imao novac te davao ozbiljna sredstva da se omogući prilagođavanje Hrvatske europskim uvjetima, a za sve to izdvojeno je više od 28 milijardi eura. Sada EU, kaže, nema novca. Govoreći o EU, Dodik je naveo da u Europi danas postoji struktura koju čine Zeleni, a koja je podanička američkoj administraciji koja je globalno imala samo jedan interes, a to je spriječiti približavanje Europe i Rusije. Uputio je da bi proglašenje neovisnosti Republike Srpske bilo krajnja mjera koja bi bila poduzeta kao reakcija jer se neće trpjeti nametanja, pogotovo oduzimanje imovine koju RS kao država ima. - Republika Srpska je država po svemu - po teritoriju, narodu, dužnostima koje obavlja. To što neki ne žele priznati da smo država, to je njihov problem, ali mi živimo život države. Nama je BiH moranje i nije ništa što mi trebamo - rekao je Dodik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?