Povod za reakciju iz Republike Srpske su nametnute odluke Christiana Schmidta

Dodik najavio blokadu države suočen sa sankcijama i najavom svrgavanja

storyeditor/2024-03-28/PXL_040823_102049819.jpg
29.03.2024.
u 14:38

Nakon što je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt u utorak obznanio nametanje odluke o izmjenama Izbornoga zakona, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je prilično misteriozno na X profilu istaknuo da slijede teški dani "za Srbiju i Srpsku", a čelnik ovoga entiteta Milorad Dodik sazvao je izvanredno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske na kojemu ponovno nije isključio mogućnost raspada BiH, piše Večernji list BiH.

Sankcije SAD-a

Ove ponovljene prijetnje i reagiranja ovaj bi put mogli biti mnogo ozbiljniji zbog niza, očito koordiniranih financijskih i političkih udara američke administracije prema Dodiku i njegovim suradnicima. Između redova potvrdio je to i sam Dodik kazavši kako najutjecajnije zapadne države vode hibridni rat protiv Republike Srpske. Najavio je "novu fazu borbe" i prognozirao raspad Bosne i Hercegovine. Entitetski predsjednik je na sjednici Narodne skupštine održao dulji govor u kojemu je istaknuo kako je pod pritiskom i sankcijama zbog kojih su on i članovi njegove obitelji morali ugasiti račune u bankama, ali da će, unatoč tome, "ići do kraja, što god to značilo" i krenuti "u novu fazu borbe za RS". Dodik tvrdi kako je sve to dio hibridnog rata koji protiv RS-a i Srbije vode SAD, Velika Britanija i Njemačka, dok za Europsku uniju tvrdi da je sve slabija pa stoga sada nudi "mrkvu proširenja" ne bi li nekako očuvala svoj utjecaj. Uputio je ponude partnerima i kako razriješiti aktualnu krizu nastalu nakon Schmidtove intervencije. - Predlažem da se razvlasti SIP kao paradržavni institut i da se tako stvari relaksiraju. Da Parlament potvrdi ustavno uređenje da je jedino mjesto koje može donositi zakone na razini BiH Parlamentarna skupština. Da se utvrdi brzi put približavanja Europskoj uniji. Da se donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH. Da se na sjednici proglase neprijateljima američki, britanski, njemački veleposlanik i Schmidt. Zabraniti im djelovanje i izbaciti ih iz Bosne i Hercegovine - rekao je u obraćanju Dodik. Nagovijestio je kako će srpski dužnosnici zamrznuti svoje sudjelovanje u državnim institucijama, što zapravo sugerira kako slijedi kriza i blokada rada domaćih institucija, a onda i europskog poteza nakon nametanja odluka visokog predstavnika koje se razumijevaju kao potezi za njegovo rušenje.

Blokada države

- I da se Republika Srpska ne vraća u sustav odlučivanja u BiH. Da budemo prisutni da ne bi bilo špekulacija. Da sa strankama s kojima se nalazimo na razini BiH odmah suštinski raskinemo bilo kakvo partnerstvo. Da ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, ovi Salkićevi, da napravimo novi dogovor za novo vrijeme ako hoće. Da se povučemo iz sporazuma o vojsci, VSTV-u i svih drugih sporazuma. Da RS odmah donese nacrt Izbornog zakona. Da se na "vaskršnjem saboru" proglasi da su Bošnjaci prekršili Daytonski sporazum i da to Srbija podrži - rekao je Dodik u svom obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zatražio je da se Parlament BiH pokuša natjerati da u roku od sedam dana poništi Schmidtove odluke. Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je kako je suglasna sa sadržajem većine nametnutih izmjena Izbornog zakona, ali je protiv načina na koji je to učinjeno i smatra da Schmidt na to nije imao pravo. - To je apsolutno nedopustivo - izjavila je Cvijanović. Zastupnicima je kao radni materijal za sjednicu ponuđena informacija entitetske Vlade u kojoj, uz ostalo, stoji "kako se okončava era unipolarnog svijeta sa Sjedinjenim Američkim Državama kao neospornim hegemonom uz potporu Velike Britanije i dijela Europske unije - a kao problem vide to što je Zapad odabrao zapadni Balkan kao svoju sferu interesa. Tvrde kako ne postoji nikakav maligni utjecaj Rusije u BiH, a da se takve tvrdnje koriste kao izlika za jačanje zapadnog protektorata nad BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije