Izjave predsjednika SNSD-a potiču na promišljanje o dinamici europskog puta

Dodik postavio uvjet: Prvo riješiti pitanje Ustavnog suda, a tek onda ostale zakone

Milorad Dodik
Dejan Rakita/PiXSELL
30.09.2023.
u 21:00

- Tek nakon odluke o Ustavnom sudu naši zastupnici mogu glasovati za zakone koje eventualno usuglasimo. Pozivam partnere da ih usuglašavamo, moraju znati da SNSD neće glasovati, sudjelovat će u raspravama, ali neće glasovati dok se ne izglasa zakon i ne riješi pitanje Ustavnoga suda - rekao je Dodik.

Iako je posljednji sastanak predstavnika stranaka koje čine vlast na razini BiH unio dodatni optimizam u procese koji trebaju rezultirati usvajanjem još dva zakonska rješenja iz europskog paketa, a što bi, smatraju, moglo rezultirati pozitivnim izvješćem Europske komisije u listopadu, a onda i mogućnosti otvaranja pregovora do kraja ove godine, posljednje izjave predsjednika SNSD-a potiču na promišljanje o dinamici, pišđe Večernji list BiH.

Milorad Dodik tako je u petak, nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a, poručio da neće podržati ni jedan zakon dok ne bude riješeno pitanje stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Objasnio je kako će SNSD sudjelovati u razgovorima, kao i usuglašavanju zakonskih rješenja, no jasno je naveo da ni jedan od zakona neće biti usvojen dok ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu BiH.

- Tek nakon odluke o Ustavnom sudu naši zastupnici mogu glasovati za zakone koje eventualno usuglasimo. Pozivam partnere da ih usuglašavamo, moraju znati da SNSD neće glasovati, sudjelovat će u raspravama, ali neće glasovati dok se ne izglasa zakon i ne riješi pitanje Ustavnoga suda - rekao je Dodik.

Pitanje dinamike

Koliko će se ovakav stav odraziti na dinamiku procesa usvajanja europske pravne stečevine, ostaje za vidjeti, no ipak treba vjerovati da će vlast na državnoj razini uspjeti pronaći zajednički nazivnik koji se može uokviriti spremnošću za iskorak na europskom putu zemlje. Tomu svakako treba dodati i jačanje svijesti u institucijama Europske unije o važnosti što bržih integracija na jugoistoku Europe, a što bi u konačnici trebao biti i dodatni poticaj vlastima u BiH.

Kako je nedavno potvrđeno, napravljeni su iskoraci oko zakona o sudovima i Izbornom zakonu, uz napomenu kako bi se prijeporne stvari ipak mogle uskladiti u skorije vrijeme. No, sada je i to pod svojevrsnim znakom pitanja zbog prije istaknutog stava. Podsjećamo, ostale su sporne stvari oko sjedišta prizivnog suda BiH, kao i detalja biranja članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), međutim, ozračje upućuje na dogovor i kompromis. Alternativa bi bila dodatno prolongiranje otvaranja pregovora, a što bi u ovom trenutku, kada geopolitičke prilike traže maksimalan angažman domaćih, ali i europskih centara političke moći, bilo propuštanje povijesne prilike za BiH.

Podsjećamo, nakon intenzivnog rada Vijeća ministara, Parlament BiH, odnosno njegova oba doma, krajem kolovoza usvojili su čak pet zakona iz europskog paketa - o slobodi pristupa informacijama, ombudsmanu za ljudska prava, Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, strancima te vinima.

A napredak bi svakako bio i adekvatno nagrađen kroz odluke Europske unije. U izjavi za Večernji list iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini nedavno su potvrdili kako EU i države članice ostaju najznačajniji partner, investitor i donator BiH, podržavajući brojne infrastrukturne i razvojne projekte diljem zemlje.

- Bosna i Hercegovina ima koristi od Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan, kojim je dodijeljeno 9 milijardi eura bespovratnih sredstava za regiju, a predsjednica Komisije Ursula von der Leyen također je najavila novi plan rasta za zapadni Balkan u svibnju ove godine kako bi se regija približila Europskoj uniji u smislu ekonomskog razvoja, objasnili su iz Izaslanstva Europske unije. Večernji list već je ranije objavio kako se novi plan rasta za zapadni Balkan temelji na četiri stupa: približiti zapadni Balkan jedinstvenom tržištu EU-a, produbiti regionalnu gospodarsku integraciju, ubrzati temeljne reforme te povećati pretpristupna sredstva. - To je u određenoj mjeri novi pristup za Europsku uniju. Ne tražimo samo od naših partnera da poduzmu nove korake prema nama. I mi činimo veliki korak prema njima. Naš zajednički cilj je ubrzati njihov put prema EU. I zbog toga približavamo našu Uniju zapadnom Balkanu - naglasila je tada Von der Leyen.

Političko ozračje

U konačnici, približavanje Europskoj uniji osjetit će i žitelji BiH, i to ne samo kroz novi plan rasta već i političko ozračje u BiH koje bi trebalo omogućiti brže administrativne procedure i bolje upravljanje i kojima bi Bosna i Hercegovina mogla pravodobno iskoristiti prilike koje su joj na raspolaganju. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije