Predsjednik Republike Srpske

Dodik: Predložit ćemo NSRS izborni zakon RS, da ga usvoji po hitnom postupku

milorad dodik
Dejan Rakita/PiXSELL
03.01.2024.
u 19:14

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas u Banjoj Luci najavio da će biti kreiran izborni zakon RS-a, koji je u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i Ustavom RS-a.

Dodik je nakon sastanka s predsjednicima stranaka koje čine vladajuću većinu u RS, predsjednicima klubova zastupnika tih stranaka u NSRS, te nadležnim ministrima, predsjednikom Vlade RS i članom Predsjedništva BiH iz RS, izjavio kako je pitanje izbornog zakona jedno od najvažnijih pitanja za svako društvo.

Po njegovim riječima, donošenje izbornih zakona, izbornih pravila, uvijek je stvar konsenzusa 'političkih igrača' koji se pojavljuju na izborima, "a ne nekog stranca koji bi nešto nametao i nešto radio na tom planu".

- Mi smo ovdje odlučni kreiratinovi zakon koji je u skladu s Ustavom BiH i Ustavom RS, koji bi se zvao izborni zakon RS, a koji podrazumijeva ustavno pozicioniranje RS u provođenju izbora. S tim što ne zadire u pitanje izbora na razini članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Zastupničkom dom PSBiH. To bi radilo i dalje izborno povjerenstvo BiH - pojasnio je Dodik.

Po njegovim riječima, sve druge izbore bi provodila Rrepubličko izborno povjerenstvo koja bi se ojačala ovim zakonom koji će biti predložen i "na taj način vratila RS-u ustavna prava i nadležnosti za provođenje izbora".

- Ustav BiH predviđa samo nadležnost BiH za izbore za Predsjedništvo BiH i za Zastupnički dom PSBiH - naveo je Dodik.

Najavo je da će veoma brzo, nakon konzultacija, predložiti tekst tog zakona Narodnoj skupštini, da ga usvoji po hitnom postupku.

Dodik je kazao kako je danas razgovarano i o žalbenom odijelu Suda BiH, te je ponovio stav predstavnika RS-a da bi njegovo sjedište treba biti u Banja Luci.

- Mi ovdje imamo suglasnost vezano i za to da se zakon o pranju novca i ono što je već prošlo u Zastupničkom domu, pojavi u Domu naroda PSBiH i da ćemo, sagledavajući samo neka tehnička pitanja, dati određene suglasnosti da taj zakon može da bude usvojen - kazao je predsjednik RS-a.

Na sastanku je razgovarano i o Ustavnom sudu BiH.

- Konsenzusom smo utvrdili da ne postoji legitimitet i legalan Ustavni sud, imajući u vidu da u njemu nema Ustavom predviđenog sastava. Taj Ustavni sud ne može funkcionirati na svojim pravilima, jer su ona manje pravne snage nego što je Ustav BiH - naveo je Dodik.

Za nas, dodao je on, ne postoji Ustavni sud BiH, niti će postojati sve do trenutka dok se ne reguliše pitanje odlaska stranih sudaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?