upućena žalba, čime je nastavljena najavljena igra proceduralnih osporavanja

Dodikovi odvjetnici traže da suđenje bude u Banjoj Luci, ne vjeruju Sarajevu

storyeditor/2023-12-11/PXL_061223_107092720.jpg
12.12.2023.
u 20:37

Rasprava u predmetu protiv Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića odgođena je 6. prosinca pred Sudom BiH nakon što je odbijen zahtjev odvjetničkog tima obrane da ovaj predmet bude prebačen u Banju Luku

Obrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je jučer žalbu Sudu BiH, koji je odbio raniji zahtjev za prebacivanje sudskog procesa pred Općinski sud u Banju Luku, izjavio je odvjetnik Goran Bubić. On je objasnio i da žalba sadrži i proceduralni prigovor koji se, među ostalim, tiče pravodobnog prijedloga, piše Večernji list BiH.

- Mi smo istaknuli četiri skupine izjava koje utječu na neovisnost i nepristranost Suda BiH - rekao je Bubić za medije. Rasprava u predmetu protiv Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića odgođena je 6. prosinca pred Sudom BiH nakon što je odbijen zahtjev odvjetničkog tima obrane da ovaj predmet bude prebačen u Banju Luku. Dodik i Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, čiju vjerodostojnost srpski politički dužnosnici ne priznaju.

Nastavak 20. 12.?

Optuženi su 16. listopada na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je sudsko vijeće zaključilo kako su se oni izjasnili da, zapravo, nisu krivi. Ovu taktiku odugovlačenja sudskog postupka već je prije najavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kazavši da će koristiti sve mehanizme i pravne mogućnosti za osporavanje navoda iz optužnice. Prvo na udaru je sjedište samoga Suda, a zatim visoki predstavnik Christian Schmidt. - Dokazat ćemo da je BiH suverena i da se, po načelima povelje UN-a, ne dopušta bilo kakvo skrbništvo nad državama - rekao je odvjetnik Bubić. On je na čelu tima čiji je član i odvjetnik Anto Nobilo, čija se nazočnost pred Sudom BiH pokušava osporiti. No, doznajemo da on, zapravo, nema ulogu odvjetnika, nego savjetnika tima. Pri tome je Nobilo naveo kako je cijeli proces već instruiran i orkestriran prema njegovu klijentu. - Ovdje smo izvukli kao uzorke, kao primjerke istupe Christiana Schmidta, nekoliko veleposlanika i nekoliko ministara koji su u medijima prejudicirali krivnju Milorada Dodika. Špekulirali su tko, gdje, kada i kako će ga uhititi. Dakle, on je kriv, on je gotov. Prema tome, to je nedopustiv pritisak na Sud, koji je nepovratno kontaminiran. Po našoj procjeni, jedini način je da se maknemo iz Sarajeva jer ovdje je najviše tih članaka, emisija, ovdje žive i borave svi ti koji su utjecali - istaknuo je Nobilo. On je ranije naveo kako će jedna od taktika biti osporavanje uloge njemačkog političara. - U činjeničnom opisu optužnice oni su kvalificirali poziciju visokog predstavnika i definirali otkuda njemu mandat i pravo za rad. U kaznenome pravu, u činjeničnome opisu optužnice, svaku činjenicu koja predstavlja kazneno djelo imate pravo dokazivati i pobijati. Imate pravo dokazivati da postoji ili ne postoji. Tužiteljstvo je napravilo pogrešku onoga trenutka kada je opisalo da je mandat visokog predstavnika utemeljen u Daytonu, bonnskoj odluci... On je ponudio nama da je idemo pobijati, a on neka je brani - istaknuo je Nobilo.

Nije priznanje

Sudac koji predsjeda sudskim vijećem Mirsad Strika morao je nakon prigovora obrane odgoditi početak glavne rasprave, a nova je sazvana za 20. prosinca, do kada bi pak trebale biti završene sve procedure na kojima inzistira obrana. - Naš dolazak ovdje nije priznanje nezakonitog i neustavnog procesa jednog kolonijalnog ponašanja koje ruši Schmidt i američki veleposlanik Michael Murphy, koji misle da će uraditi ono što imaju namjeru. Ova zemlja pripada svima, Republika Srpska je u ustavnom sustavu BiH, ali ne u ovome što rade Schmidt i Murphy. Republika Srpska pristaje na ustavnu BiH, na Murphyjevu i Schmidtovu ne pristaje. Dakle, ako nas budu gonili, mi ćemo otići - istaknuo je ranije predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije