Kompromisno rješenje za novu vlast

Dogovorena nova Vlada Federacije, imenovanje već početkom tjedna

Bakir Izetbegović,Dragan Čović
Foto: Stojan Lasić
13.03.2015.
u 08:58

Stranke počele konzultacije oko kandidata za ministre. Prijedlozi se očekuju idućih dana kako bi sve bilo spremno za imenovanje

Čelnici HDZ-a BiH, SDA i DF-a jučer su postigli dogovor o uspostavi Vlade Federacije BiH, što znači kako bi u najkraćem roku ovaj entitet mogao dobiti novu izvršnu vlast.

Priprema kandidata

Prema našim saznanjima, imenovanje Vlade FBiH planirano je za početak idućega tjedna. Ovim su potvrđene izjave Čovića, Izetbegovića i Komšića koje su dali proteklih dana kako Vlada Federacije BiH treba biti poznata do petka, 13. ožujka. Konačnom dogovoru prethodile su brojne konzultacije stranačkih čelnika. - Smatramo da se može ići u pripremu imena kandidata prema predsjedniku FBiH kako bi već u ponedjeljak mogli sazvati sjednicu Zastupničkog doma i imenovati Vladu Federacije BiH - kazao je jučer predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Prema postignutom dogovoru, HDZ-u će pripasti šest ministarstava, s tim da je dogovoreno kompromisno rješenje u vezi “šestog ministarstva”. Dogovor je kako će kandidata dati HDZ BiH uz suglasnost SDA i DF-a.

Sjednica Parlamenta

Osim ovog, Hrvatima, koaliciji HNS i HDZ BiH, su pripala i ministarstva prometa i veza, zdravstva, prostornog uređenja, pravosuđa te kulture i sporta. SDA će, pak, imenovati svoje kadrove na čelo Ministarstava poduzetništva i obrta, unutarnjih poslova, obrazovanja i znanosti, raseljenih osoba i izbjeglica te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Kadrovi DF-a vodit će ministarstva energetike, industrije i rudarstva, turizma i okoliša, trgovine te rada i socijalne skrbi, a ministra za pitanja branitelja će zajednički odrediti DF i SDA. - Sve je dogovoreno. Ministarstvo za braniteljska pitanja je dogovor između SDA i DF-a, tako da će sve tri stranke dobiti po pet ministarstava, plus HDZ-u BiH dodatno Ministarstvo financija, kazao je između ostaloga jučer u izjavi za medije Bakir Izetbegović. Dogovor je prokomentirao i predsjednik DF-a Željko Komšić koji u prvi plan ističe da je ovo kompromis u kojem su svi morali sudjelovati. - Najvažnije je da smo postigli dogovor. Zadovoljan sam, a vjerujem i kolege iz SDA i HDZ-a onim kako je dogovorena raspodjela resora u Vladi FBiH. Svako je morao od nas progutati gorku pilulu, ali bitno je da se proces odblokirao, izjavio je nakon dogovora Komšić. Predsjednik Federacije Marinko Čavara kaže da će u petak dobiti imena za sastav Vlade kako bi, uz suglasnost dopredsjednika Federacije BiH, mogao imenovati entitetsku Vladu. - Informiran sam da u petak budem spreman kada dobijem imena za sastav Vlade FBiH, provjeriti životopise kandidata i provjerim je li to ono što smo se ranije dogovorili da kompetentne osobe budu izabrane na odgovarajućim pozicijama, kazao je Čavara.  Za proceduru oko imenovanja je spreman i kandidat SDA za premijera Federacije BiH Fadil Novalić. On je i nazočio dijelu pregovora lidera stranaka. Između ostaloga, već ranije je dogovoren plan za prve sjednice Vlade na kojima će biti riječi o pitanjima branitelja i razrjeđenju dijela uprava i nadzornih odbora javnih poduzeća i imenovanja vršitelja dužnosti. Imenovanjem nove Vlade Federacije BiH otvoren je put da ona predloži entitetski proračun i to je jedan od prioriteta. Odluka o privremenom financiranju istječe krajem ovoga mjeseca. Nakon četiri godine Federacija BiH će dobiti legitimnu i legalnu vlast.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije