ZABRANE MOBITELA U ŠKOLAMA

Dok se čeka izrada jedinstvenog propisa, u FBiH se neke škole odlučuju za zabrane

djeca i mobiteli
Dreamstime
30.12.2023.
u 18:18

Pad razine pismenosti, lošija koncentracija učenika tijekom trajanja nastave, smanjena kvaliteta komunikacije među učenicima, porast vršnjačkog nasilja… samo su neki od razloga zbog kojih zemlje diljem svijeta donose odluke o zabrani korištenja mobitela u školama. Posljednji u nizu to je napravio Novi Zeland, čija vlada zabranjuje mobitele u školama zbog zabrinjavajućeg pada pismenosti, rekao je premijer Christopher Luxon.

Pravila u školama

Naime, škole na Novom Zelandu nekoć su imale neke od najboljih svjetskih rezultata u pismenosti, ali razine čitanja i pisanja pale su do te mjere da neki istraživači strahuju da postoji "kriza" u obrazovanju. Istraživači iz novozelandske dobrotvorne organizacije Education Hub upozorili su prošle godine na "krizu pismenosti" otkrivši kako više od jedne trećine 15-godišnjaka jedva zna čitati ili pisati. Iako je u Federaciji BiH nedavno podnesena inicijativa koja se odnosi na izradu propisa kojim se zabranjuje upotreba mobilnih telefona i tableta tijekom trajanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama u FBiH, osim u situacijama kada je upotreba nužna zbog edukativnih, medicinskih i drugih opravdanih razloga, propis još uvijek nije izrađen, zbog čega su pravila različita od županije do županije, odnosno od škole do škole. Naime, škole imaju svoja pravila škole i druge akte usklađene sa zakonskim propisima koje usvaja školski odbor škole na prijedlog ravnatelja. Pravilima škola uređuje se, među ostalim, i pitanje obveza, radne discipline učenika i radnika škole, kao i način donošenja pravilnika o kućnom redu s etičkim kodeksom, koji usvaja školski odbor uz konzultacije s nastavničkim vijećem, vijećem roditelja i vijećem učenika na prijedlog ravnatelja. U skladu s navedenim, škole se mogu same odrediti o tome hoće li biti dopušteno korištenje mobitela ili ne. Određen broj škola u Federaciji BiH već je donio odluku te učenici tijekom nastave nemaju pristup mobilnim uređajima. Prva je to napravila Osnovna škola "Bila" u Vitezu, i to 2019. godine na inicijativu učenika i roditelja, Nastavničkog vijeća i Školskog odbora škole te je dala dobre rezultate. Nedavno je Vijeće roditelja škole u suradnji s Učiteljskim vijećem donijelo odluku o zabrani donošenja i upotrebe mobitela u OŠ Čerin u Čitluku. Ako učenik iz opravdanog razloga (bolest ili drugi opravdani razlog) ponese mobitel u školu, dužan je prije početka nastave o tome obavijestiti učitelja, razrednika i dežurnog nastavnika, objasnili su iz ove škole. Ako se kod učenika pronađe mobitel, napominju, oduzima se i predaje u tajništvo škole te se informira ravnatelj. Također, oduzeti mobitel može preuzeti samo roditelj djeteta koji se tom prilikom obavještava o izrečenoj opomeni za kršenje kućnog reda škole, što, prema pravilniku o stegovnoj odgovornosti, donosi sniženu ocjenu iz vladanja za učenika.

Zabrana mobitela

U RS-u su zabranu ugradili u zakon. Naime, prema Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju RS-a, zloupotreba mobilnih telefona za vrijeme nastave, snimanje klipova i njihova daljnja distribucija smatraju se težom povredom dužnosti učenika. Shodno tome, učeniku može biti izrečen ukor ili premještanje u drugu školu. Na potrebu zabrane korištenja mobitela u školama upozorio je i UNICEF, a njihova je procjena da je to napravila ili planira napraviti svaka četvrta zemlja. Među njima su i Francuska, koja je odluku o zabrani donijela 2018., te Italija, gdje učitelji na početku radnog dana prikupljaju mobitele od učenika i drže ih u posebnom ormariću do završetka nastave. Nizozemska i Finska zabranu će uvesti iduće godine. - Učenici se moraju moći koncentrirati i treba im dati priliku da dobro uče. Mobiteli su smetnja, moramo zaštititi učenike od toga - rekao je nizozemski ministar obrazovanja Robbert Dijkgraaf. U izvješću za 2023. UNESCO je upozorio da, iako tehnologije u učionici mogu biti korisne za učenje učenika, one mogu imati i štetan učinak. Tvrde da je prekomjerna upotreba mobitela povezana sa smanjenim obrazovnim učinkom te da negativno utječe na emocionalnu stabilnost djece. Stoga su pozvali na globalnu zabranu pametnih telefona u školama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije