NN: Liječnici pozivaju na oprez

Dok u Tuzli probleme stvara gripa, u Kozarskoj Dubici epidemija vodenih kozica

24.02.2018.
u 16:00

Četiri osobe umrle su od gripe u posljednjih nekoliko dana u UKC-u Tuzla, među kojima je jedna bila zaražena virusom H1N1. Trenutačno je na liječenju u tuzlanskoj bolnici na infektivnom odjelu oko 15 pacijenata, a kod nekih od njih izoliran je virus H1N1, piše Večernji list BiH. 

Respiratori za oboljele

- Šest pacijenata je na uređaju za umjetno disanje. Ti pacijenti su loše i životno su ugroženi, ali, gledajući izvješća iz regije s puno više smrtnih slučajeva i više oboljelih, nadamo se da će kod nas ostati ista situacija - izjavio je u četvrtak Sead Ahmetagić, šef Klinike za zarazne bolesti UKC-a. Preminule osobe dolaze iz različitih općina i imale su kronična oboljenja, a virus gripe pogoršao je stanje. - Jedan pacijent bolovao je od karcinoma pluća, jedan je bio teži kronični dijabetičar, jedan je imao srčano popuštanje od kojeg se liječio posljednjih godina, a jednom pacijentu je transplantiran organ i tu je došao iz Sarajeva - rekao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TŽ-a. TŽ ne bilježi porast oboljelih. Lani u ovo vrijeme bilo je oko 19.000 slučajeva, sada ih je oko 18.500. Nisu zabilježene ni dobne razlike ili povećan broj oboljele djece. Ipak, epidemiološka situacija je nesigurna. - Razlog ovakvog karakteriziranja situacije na području TŽ-a je i u okruženju s prisutnošću epidemije ospica na području Srbije, kao i s razvijanjem kliničkih slika koje daju sliku komplikacija obolijevanja od gripe - rekla je Majda Mulić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo TŽ-s. U UKC-u Tuzla odavno je reduciran i smanjen posjet pacijentima. Isto tako, smanjen je i broj operativnih zahvata na kirurgiji kako bi respiratori bili što više dostupni pacijentima oboljelim od teških oblika gripe. Dok u Tuzli probleme stvara gripa, u Kozarskoj Dubici to rade vodene kozice, javnosti poznatije kao pljuskavice.

Nema zaraze odraslih

U Kozarskoj Dubici je, kako je potvrđeno iz Higijensko-epidemiološke službe tamošnjeg Doma zdravlja, proglašena epidemija vodenih kozica. Do četvrtka je registrirano 20 oboljelih od te visoko zarazne bolesti. - U pitanju su djeca dobi do sedam godina. Za sada nije evidentiran ni jedan stariji pacijent koji boluje od ove visoko zarazne bolesti - navode iz HES-a Kozarska Dubica. Dodaju da je broj oboljelih uredno prijavljen i Institutu za javno zdravstvo RS-a u Banjoj Luci. U Prijedoru ima registriranih slučajeva oboljelih od vodenih kozica, ali nema epidemije. To je, prema riječima nadležnih iz HES-a Doma zdravlja u Prijedoru, broj koji je uobičajen za zimske mjesece. Uz gripu i vodene kozice, prijetnju stvaraju i ospice, čija epidemija vlada u Srbiji i gdje je broj oboljelih odavno premašio dvije tisuće, a šest osoba je preminulo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije