Iskustva liječnika koji rade sa studentima

Dolazili su nam studenti u ambulantu primiti infuziju nakon pijanstva

04.12.2016.
u 11:00

Sveučilište u Mostaru popularno je odredište mnogih studenata iz gradova diljem BiH, ali i iz susjedne Hrvatske. Za zdravlje više od 15 tisuća studenata Sveučilišta u Mostaru brine se Studentska ambulanta obiteljske medicine. Zanimalo nas je zbog čega studenti najčešće dolaze, s kakvim se problemima i poteškoćama susreću, kao i iskustva liječnika u radu sa studentima, piše Večernji list BiH. Godišnje ova ambulanta primi oko 2000 pacijenata, a doktorica obiteljske medicine Ines Adrić smatra kako većina studenata ni ne zna da medicinsku pomoć mogu potražiti i dobiti u Studentskoj ambulanti.

Dolaze bez dokumentacije

- Oni koji znaju za ambulantu, u više od 50 posto slučajeva, dolaze bez potrebne dokumentacije, a postoje i oni koji često dolaze bez razloga, navela nam je dr. Adrić. Studenti iz BiH moraju donijeti zdravstvenu knjižicu i indeks, a oni iz Hrvatske trebaju imati i ovjeren bolesnički list. Ambulanta radi od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati, subotom se i za studente brine dežurna ambulanta Doma zdravlja te hitna pomoć. - Studenti mogu u ambulanti obaviti osnovne pretrage: pregled, nalaz krvi i urina, pregled specijalista, RTG snimku po potrebi, previjanja, dobiti savjete o prehrani i dr., rekla nam je dr. Adrić. Svi studenti mogu se obratiti osoblju ambulante za pomoć, no prvenstveno je namijenjena onima s prebivalištem izvan Mostara. Svaki mjesec studenti imaju na raspolaganju 300 KM za korištenje zdravstvenih usluga. - Pregled i usluge plaća njihov ZZO, a lijekove mogu dobiti na recept, ali ih, nažalost, plaćaju sami, dodala je dr. Adrić. Ipak, vađenje hormona, imunološke pretrage, CT, MR i slične pretrage nisu uključeni u iznos usluga ambulante, već zahtijevaju preporuku specijalista, pa čak i odobrenje ZZO-a. Uputnice za te usluge studenti moraju uzeti kod svog liječnika u mjestu prebivališta.

Bolesti i slučajevi

- Bilo je slučajeva da su se studenti potukli u kampusu pa bi došli u ambulantu, no radilo se isključivo o lakšim ozljedama. Znali su studenti dolaziti i nakon pijanstva tražiti infuziju, ističe dr. Adrić. Ima studenata koji dolaze iz svakakvih razloga, pa i banalnih. S druge strane, ima i onih koji imaju ozbiljne dijagnoze, ali čekaju posljednji tren da dođu u ambulantu. - Bilo je studenata s tuberkulozom, meningitisom, zaušnjacima i drugim infektivnim bolestima. Trenutačno prevladavaju viroze, upale pluća i druge akutne respiratorne infekcije tipične za ovo razdoblje. Ljeti najčešće dolaze zbog dijareje i gastroenteritisa, dok u proljeće prevladavaju alergije, rekla je dr. Adrić. Studentska ambulanta obiteljske medicine ovlaštena je i za izdavanje liječničkih potvrda za smještaj u dom, upis na fakultet i privremeni boravak stranih državljana, ali i opravdanja za nemogućnost obavljanja tjelesnog odgoja te ispričnica za izostanke zbog bolesti. Budući da je ambulanta slabije opremljena, studenti se za sve ozbiljnije intervencije trebaju obratiti Domu zdravlja u Mostaru. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije