Ganić:

Dom naroda trebao bi usvojiti Prijedlog zakona o konverziji kredita u CHF

Ganić
23.06.2016.
u 15:02

Mirza Ganić, predstavnik predlagača Zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u CHF u KM i član Komisije za ispitivanje zakonitosti tih kredita, izjavio je danas u Sarajevu da očekuje da će Dom naroda Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici usvojiti predloženi tekst.

Istakao je da su se nalazi Komsije podudarili s onim Ureda ombudsmena i pokazali da je u slučaju plasmana kredita u CHF bilo određenih elemenata nezakonitosti.

Ganić je pojasnio da je nakon što je značajno porastao kurs CHF zabilježeno više od 100 smrtnih slučajeva izazvanih srčanim ili moždanim udarima, a ostali korisnici tih kredita nisu u stanju da ih vraćaju jer su rate povećane za duplo ili više, te je usvajanje predloženog zakona u interesu korisnika, ali i Federacije BiH zbog ekonomske nestabilnosti značajnog broja građana.

Dodao je da je i nadležno tužiteljstvo trebalo pokrenuti određene aktivnosti u slučaju kredita u CHF jer je u općinskim sudovima u prvostupanjskom postupku doneseno oko 500 presuda u korist korisnika kredita, a nakon žalbe banke ti predmeti u drugostupanjskom postupku čekaju već godinama.

Ganić smatra da će zakon danas biti usvojen u formi nacrta što ostavlja mogućnost da predstavnici korisnika kredita u CHF, banke i Vlade FBiH sudjeluju u širokoj javnoj raspravi da bi postigli rješenje prihvatljivo svim stranama.

Vlada FBiH dala je negativno mišljenje na navedeni Prijedlog zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije