Dobna granica konzumenata sve niža

Droga u BiH sve dostupnija, među ovisnicima i djeca od 12 godina

09.01.2024.
u 19:40

Vlada FBiH krajem protekle godine prihvatila je inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti za izradu strategije za prevenciju ovisnosti u Federaciji BiH. Kaznena politika je blaga. Izrečene kazne više su preventivne nego represivne

Narkotici u BiH sve su dostupniji i jeftiniji. Dobna granica konzumenata sve je niža, a zlo narkomanije sve više prisutno, piše Večernji list BiH. Pošast modernog doba sve više uzima primat, a alarmantan je podatak da je u BiH zabilježen ovisnik o kokainu u dobi od samo 12 godina. Dok je za neke narkomanija tema o kojoj se nerado govori, za druge je unosan biznis.

Stoga je Vlada FBiH krajem protekle godine prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti za izradu strategije za prevenciju ovisnosti u Federaciji BiH. Vlada Federacije BiH zadužuje Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, Federalno ministarstvo pravosuđa, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo kulture i sporta da Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti dostave imena predstavnika u radnu skupinu za izradu ove strategije. Radna skupina bit će formirana rješenjem Vlade FBiH.

Rad na prevenciji

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti zaduženo je koordinirati radom radne skupine, kao i procesom izrade strategije za prevenciju ovisnosti u Federaciji BiH i pratećeg akcijskog plana, u suradnji s predstavnicima ministarstava i Udruge za prevenciju ovisnosti “Narko-ne”. Kako je obrazloženo, inicijativa za izradu prve sveobuhvatne strategije za prevenciju ovisnosti u Federaciji BiH upućena je nakon održanih konzultacijskih sastanaka predstavnika Udruge za prevenciju ovisnosti “Narko-ne”, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike te Federalnog ministarstva zdravstva i Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Također, istaknuto je da je, uzimajući u obzir trend i porast problematike ovisnosti, koja se reflektira i u korelaciji je s drugim nepoželjnim ponašanjima, nužno stručno i sustavno pristupiti izradi strateških pravaca koji će omogućiti učinkovite i održive rezultate za prevenciju i smanjenje ovih pojava u društvu. U skladu s tim konstatirano je da će učinkovite preventivne mjere i aktivnosti koje će biti predložene u strategiji doprinijeti i manjim troškovima za rješavanje problema povezanih s ovisnošću, a koji se reflektiraju na sektore zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, unutarnjih poslova, pravosuđa, kao i društvo u cjelini, te omogućiti bolje uvjete za siguran i zdrav život za djecu i mlade.

Narkotike u BiH koriste i djeca. Jedan takav slučaj zabilježen je i u Banjoj Luci. U Klinici za psihijatriju najmlađi ovisnik o kokainu ima samo 12 godina. Ništa novo, kaže psihologinja Sonja Stančić.

Alarmantne brojke

Narkomanija među adolescentima odavno je prisutna. - Ovakav slučaj ukazuje na preveliku količinu novca i preveliku količinu dostupnosti, odnosno slobodnog vremena, a zapravo tražimo uzrok u samoj obitelji - kako jedno dijete od 13 godina provodi vrijeme i može provoditi vrijeme da mu je dostupan kokain na takav način da postane i ovisnik o njemu - kaže Stančić. Da su tinejdžeri najčešće korisnici narkotika, vrlo često se uvjeri i policija na terenu. Marihuana se najviše konzumira. Slijedi je speed, a potom i kokain. I to na mjestima poput dječjih igrališta, izletišta, ali i klubova. Mladi obično čekaju petak kada skače konzumacija svih stimulansa. Upotreba narkotika postala je “uobičajen” način zabave vikendom.

Alarmantne podatke iznijeli su nedavno u SŽ-u prilikom predstavljanja županijske strategije za borbu protiv ovisnosti. Naime, u posljednjih pet godina, točnije od 2018. do 2023., čak 9312 osoba javilo se u kliniku za probleme s ovisnošću, a, recimo, 1991. na KCUS-u je bilo svega 45 ovisnika iz svih županija.

- Zloupotreba opojnih droga najdominantnije je djelo u strukturi podignutih optužnica, 50 posto svih kaznenih djela izravno ili neizravno vezano je uz zloupotrebu droga. Od 9312 ovisnika, 80 posto su muškarci. Nažalost, ne postoje baš najpreciznije evidencije o maloljetnim osobama, ali na osnovi onoga što imamo - sedam je predmeta i sedam pripremnih postupaka protiv maloljetnih osoba - kazao je Rusmir Pobrić, predsjednik Povjerenstva za mlade Skupštine SŽ-a.

Ipak, na osnovi ankete koju je proveo Fakultet političkih znanosti, među 79 ovisnika u terapijskoj zajednici Kampus, njih 70 počelo je sa zloupotrebom već u dobi od 12 do 14 godina. Ono što je također zabrinjavajuće, povećava se broj mladih ženskih osoba ovisnih o drogama. Prema njegovim riječima, jedna od stvari koje kaskaju jest kaznena politika. Ona je, naime, blaga. Izrečene kazne više su preventivne nego represivne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije