duhovna obnova za mlade

Drugi dan Mladifesta: Molitva, kateheza fra Jure Barišića, svjedočanstva, pjesme…

Mladifest Međugorje
Foto: Radio Mir Međugorje
1/2
27.07.2023.
u 18:30

Drugi dan duhovne obnove za mlade – 34. Mladifesta na kojem sudjeluju hodočasnici iz sedamdesetak zemalja počeo je molitvom krunice na Brdu ukazanja u šest sati ujutro. Krunicu je predmolio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, a s njim je bio i vidjelac Ivan Dragičević.

Nakon molitve krunice program se nastavio pjesmom na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova i jutarnjom molitvom koju je predvodio fra Zvonimir Pavičić, koordinator ove duhovne obnove, a katehezu je na temu ovogodišnjeg gesla Mladifesta, ali i svih drugih duhovnih obnova u Međugorju „Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49) održao međugorski župni vikar fra Jure Barišić, piše Radio mir Međugorje. 

On je pročitao evanđeoski ulomak iz kojega je uzeto ovogodišnje geslo, a potom je mladima govorio kako živjeti svoju vjeru po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju.

Kazao je kako svi mi živimo u jednom užurbanom svijetu, u svijetu s puno stresa, problema, briga…

 

Foto: Radio Mir Međugorje

”U takvoj se užurbanosti često dogodi da zaboravimo na Boga, onda se osjećamo nesigurnim i pitamo se gdje smo pogriješili. I tada trebamo napraviti ono što je napravila Marija. U evanđelju piše da je Marija stala i vratila se nazad u Jeruzalem, vratila se u hram gdje je ostavili Isusa. To znači da se i mi trebamo vratiti molitvi, vratiti u hram i sigurno ćemo pronaći Isusa, a to nam i Gospa govori ovdje u Međugorju”, kazao je fra Jure dodajući kako u Međugorju uz pomoć Kraljice Mira možemo pronaći nadu i smisao svoga života, a to je Isus Krist.

”Zato nas Gospa uvijek vodo Kristu. U toj potrazi za Gospodinom, sljedeći Mariju moramo biti pažljivi kao Marija, pozorni kao Marija, mi moramo biti konkretni kao Marija”, kazao je fra Jure, naglašavajući kako j eključ vršenja Očeve volje molitva.

”Je li nam molitva, radost, opterećenje ili obveza?”, upitao se fra Jure i rekao kako je i dnevnu molitvu dobro ograničiti i naći vrijeme.

”Dobro je sebi odrediti vrijeme za molitvu i biti ustrajan u molitvi i tada će naša molitva imati rezultat. Za molitvu treba naći prostor. Kada dođemo u crkvu odmah nas podsjeća da je to molitveni, sveti prostor. Tako bi trebalo i u vlastitoj kući napraviti prostor koji će nas podsjećati na molitvu i gdje ćemo molitvi”, kazao je fra Jure naglašavajući na kraju kako nas Gospa u svim porukama vodi do svoga Sina.

”Zato je cijela međugorska duhovnost, marijanska duhovnost kristocentrična. U centru je Njezin sin Isus Krist. Moleći se Mariji mi idemo sigurnim putem do Isusa Krista”, kazao je fra Jure Barišić i zaključujući svoju katehezu preporučio da se u teškim životnim trenucima obratimo Mariji koja će vidjeti našu muku i posredovati kod svog sina da nas spasi.

Nakon kateheze fra Jure Barišića svoje svjedočanstvo mladima je iznio otac Davide Costalunga, redovnik, pasionist.

On ima 45 godina, a njegovo obraćenje dogodilo se u Međugorju, na Festivalu mladih 2010. Prije toga prebolio je i rak.

Bio je mladić pun života, ali užici svijeta polako su u njemu stvarali unutarnju prazninu da je fizički, ali prije svega duhovno bio mrtav. Ispovijed na Podbrdu preokrenula mu je život. Kazao je kako je Bog pohodio njegov pakao te da je nakon ispovijedi otrčao pod Gospin kip i upitao samo jednu stvar.

”Marijo, ovdje sam ti donio svoj mrtvi život. Danas ga želim povjeriti Tebi. Molim Te, Marijo, učini da ne budem više ja taj koji će raditi na svom životu, jer bih ga u tom slučaju ponovno vratio u smrt, ali ti obećavam da ću uvijek reći: Da! Samo mi pomozi da se pridignem”, kazao je o. Costalunga, koji je zamolio sve sudionike Mladifesta da odu na ispovijed.

”Nakon dugih godina prvi put sam bio saslušan, a nisam bio osuđivan. I unatoč tome što sam dva sata govorio o zloćama, grijesima, slabostima… Dobio sam nakon ispovijedi zagrljaj toga franjevca i zajedno smo plakali. To je oprost, to je ljubav, to nije osuda… To znači imati vjeru i nadu jer smo svi na istoj lađi i svi imamo mjesto u raju koje nam je dano po Isusovoj krvi, a ne zbog naših zasluga”, kazao je o. Davide Costalunga.

Nakon njega sudionicima Mladifesta predstavili su se i Marijini obroci. O udruzi koja hrani četiri milijuna djeca govorio je Magnus MacFarlane-Barrow, utemeljitelj i upravitelj ove organizacije te štićenici i volonteri Marijinih obroka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije