Meta počinje s primjenom novih ograničenja pristupa određenim sadržajima

Društvene mreže uvode ograničenja za tinejdžere

djeca i mobiteli
Dreamstime
15.01.2024.
u 07:00

Uz Facebook i Instagram, dvije platforme koje imaju ogroman broj korisnika, jedna od mreža koja je nedugo nakon osnivanja postala planetarno popularna, posebice kod mlađih generacija, jest TikTok

Ovisnost o internetu predstavlja ovisnost novog doba. Stvarni svijet djece u kojem žive danas je sve češće onaj virtualni, svijet igrica koji smatraju pravim, a za roditelje, nastavnike, prijatelje potpuno su izgubili emocije, piše Večernji list BiH.

Kobne posljedice

Psiholozi pak upozoravaju da izostanak kvalitetnog korištenja slobodnog vremena može dovesti do kobnih posljedica. - Mladi danas, ali ne samo mladi, nemaju dovoljno prilika ili ih ne koriste na kvalitetan način. Umjesto da treniraju neki sport, uče strane jezike, bave se slobodnim aktivnostima, oni to vrijeme prečesto troše držeći mobitele u rukama i prelistavaju društvene mreže. Nadalje, imamo promidžbu blještavog, lagodnog načina života, odnosno života u kojem se dobro živi, a ništa se ne radi, što je vrlo površno. Imamo sustav koji je potpuno izvrnuo vrijednosti i ono što je u normalnom svijetu nenormalno i neprihvatljivo, kod nas to jako lako uspijeva i dođe u središte pozornosti, bude prihvaćeno kao da je nekakva pozitivna vrijednost, objasnio je ranije za Večernji list dr. sc. Marko Romić, specijalist traumatske psihologije, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u psihoterapijskom radu na različitim problemima mentalnog zdravlja.

Naveo je i posljedice cijele situacije. Posljedica svega ovoga jest sve veći broj mentalno bolesnih, devijantnih mladih ljudi. Posljedice će biti jako teške, loše i pogubne i za pojedinca, ali i za cijelo društvo. Osvijestimo se i koristimo vrijeme na pravi način, objasnio je ranije dr. Romić. Uz blještavilo i sve što se prezentira na društvenim mrežama, posljednjih godina vrlo česti su i izazovi koji su završavali na najgori mogući način, smrtnim ishodom.

Uz Facebook i Instagram, dvije platforme koje imaju ogroman broj korisnika, jedna od mreža koja je nedugo nakon osnivanja postala planetarno popularna, posebice kod mlađih generacija, jest TikTok. Podsjetimo, na ovoj društvenoj mreži pojavljivali su se bizarni izazovi poput ravnanja zubi turpijom za nokte, zatim "Blackout Challenge" ili "Zamračenje", koji je usmrtio desetogodišnjeg dječaka iz Srbije, a kružio je i trend na koji su liječnici upozoravali da bi mogao povećati rizik od raka kože. Radilo se o nanošenju krema za sunčanje, odnosno prirodnom konturiranju lica kombiniranjem zaštitnih krema, na što su reagirali liječnici upozoravajući da ne postoji "siguran ili zdrav način za postizanje preplanulosti".

- Ako ne koristite zaštitni faktor koji vam odgovara i ne pokrivate sve dijelove tijela, mogli biste riskirati opekline od sunca ili dodatno oštetiti kožu. UV zrake mogu nanijeti štetu na koži - posebno onima sa svijetlom kožom. To može rezultirati oštećenjem stanica kože, što dovodi do raka kože i prekanceroznih promjena, upozorili su liječnici. Na opasnost i izazove koji kruže društvenim mrežama upozorila je i psihologinja Marija Marušić. - Molim vas, zabranite djeci pristup aplikacijama poput TikToka! Ne ograničiti, nego zabraniti potpuno i bez oklijevanja! Oni možda nisu kognitivno sposobni razlikovati što je dobro, a što loše i stoga su roditelji i oni koji rade s djecom dužni usmjeravati ih i upozoravati. Među djecom kruže kojekakvi opasni izazovi. Budi prijatelj svom i svakom djetetu! - naglasila je.

Stroge mjere

Budući da se broj korisnika na društvenim mrežama povećava, posebno mladih, tvrtka Meta priopćila je da počinje s primjenom novih ograničenja pristupa određenim sadržajima za adolescente na Facebooku i Instagramu kako bi promovirala "sigurnu i odgovornu" upotrebu. Grupa Menlo Park (Kalifornija) sada će postaviti sve profile adolescenata u strožu konfiguraciju, što "otežava dolazak u kontakt s potencijalno osjetljivim sadržajem". Mjera se odnosi na račune koji su identificirani kao oni koji pripadaju tinejdžeru čija je starost između 13 (minimalna dob potrebna za registraciju) i 15 godina (18 godina u određenim zemljama). Ta konfiguracija također ograničava pristup za druge korisnike listi "prijatelja", kao i mogućnost komentiranja postavljenih poruka. Pretraga određenih riječi kao su "samoozljeđivanje", "samoubojstvo", "poremećaji u prehrani" ili "bulimija" neće dati nikakve rezultate za adolescente. Umjesto toga, korisniku će biti prikazana poruka o prevenciji koja predlaže da kontaktira profesionalca, prijatelja ili da konzultira listu savjeta koji će mu vjerojatno pomoći, navodi se u poruci objavljenoj na web-stranici Meta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?