Umjesto stabilizacije odnosa, na pomolu novi veliki zaplet

Državna vlast pred velikom krizom - traži se Helezova smjena, prijeti se oružjem, RS obilježava 9. siječnja

storyeditor/2023-11-27/EU.jpg
28.11.2023.
u 21:50

Naznaku novoga problema u odnosu prema Sarajevu i međunarodnim dužnosnicima nagovijestio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Srpska i bošnjačka politika nastavile su se međusobno hraniti destrukcijama, upućivanjem međusobnih prijetnji, a bošnjačka oporba dodatno podgrijava situaciju stalnim optužbama na račun vladajuće probošnjačke "trojke", koja se mora dokazati da nije izdala nacionalne interese, piše Večernji list BiH.

Naznaku novoga problema u odnosu prema Sarajevu i međunarodnim dužnosnicima nagovijestio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Naime, započele su pripreme obilježavanja Dana Republike Srpske, koji se godinama pretvara u prigodu za međusobne obračune.

- Danas sam predsjedao prvom sjednicom Odbora za proslavu Dana Republike Srpske, na kojoj je usvojen prijedlog programa obilježavanja. Formirana je i Radna skupina za pripremu i provedbu proslave Dana Republike. Središnji događaji u povodu obilježavanja Dana Republike bit će svečani defile na Trgu Krajine u Banjoj Luci, svečana akademija u sportskoj dvorani "Borik" te svečani prijam u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske - naveo je Dodik.

Maglovite tajne informacije

Slijedi dodjela priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima te polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske, spomen-obilježje borcima Narodno-oslobodilačke borbe, spomen-kosturnicu, spomen-obilježje banjolučkim bebama i spomen-obilježje bivšem predsjedniku Republike Srpske dr. Milanu Jeliću, dodao je Dodik na svome profilu na mreži X. Dodao je kako će Dan Republike Srpske svečano biti obilježen u svim gradovima i općinama Republike Srpske, kao i u Distriktu Brčko.

Neposredno prije toga ulje na vatru dolio je državni ministar obrane Zukan Helez, koji je bez ikakvih javno predočenih dokaza istaknuo kako u Republici Srpskoj djeluju ruski vojni kampovi za obuku. Helez je u sjedištu Tužiteljstva BiH u Sarajevu bio oko sat vremena, a nakon toga izbjegao je brojne novinare koji su ga željeli pitati što je tamo kazao, no uoči razgovora kazao je kako je pozvan u svojstvu svjedoka i kako je spreman predočiti informacije koje ima. - Imam puno informacija koje ću dati Tužiteljstvu - kazao je Helez ističući kako je riječ o ozbiljnim stvarima koje ne može "parcijalno dijeliti s medijima".

Helez je prošlog tjedna u intervjuu za televiziju N1 kazao kako posjeduje informacije da u BiH, odnosno na teritoriju Republike Srpske, postoje kampovi u kojima se provodi paravojna obuka i u koju su povremeno uključeni i pripadnici policije RS-a. Izjavio je i kako tu obuku vode osobe iz Rusije, a naknadno je objašnjavao kako takvi kampovi postoje na području mjesta Rogatica u istočnoj Bosni te na planini Maglić. No, ubrzo je opovrgnuo sam sebe kazavši da se ti kampovi brzo sklapaju i rasklapaju pa je tako, po njegovim tvrdnjama, vojni kamp na Magliću premješten te da jedan postoji nedaleko od Sarajeva. Njegove su izjave potaknule val osuda iz RS-a, a iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, najavili su kako će zbog svega tražiti smjenu ministra obrane.

- On izlazi u javnost s ludostima i ovo nije prvi put - kazala je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Zahtjev za smjenu

Helez je već mjesecima na meti kritika političara iz RS-a. Zbog toga je protiv njega i potaknut zahtjev za smjenu. Vlasti iz Republike Srpske odgovorile su na takve prigovore s tvrdnjama kako u BiH postoji veliki broj paradžemata u kojima se kriju naoružani islamisti. Dodik se nakon toga okomio i na NATO-ove dužnosnike, ali i ponovno na bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

- Prvo su najavili dolazak Stoltenberga, plasirali priču da smo već u NATO-u. Stoltenberg je došao i objasnio im da od te priče nema ništa, a Bećirović i dalje priča o nekom NATO putu. Čovjek je ili senilan ili ne razumije. I kako išta učiniti s takvima? Blokiraju imenovanje srpskog generala. Čine sve da spriječe napredak Republike Srpske, ali ne uspijevaju. Na svim adresama dobivaju isti odgovor i opet idu svojim putem, kršeći dogovore i samu BiH. Onda čuješ Komšića, koji bi oružjem gradio državu. Kojim bi oružjem i koju zemlju štitio? A međunarodna zajednica šuti na sve njihove provokacije i dizanje panike novim zveckanjem oružja. Ti ljudi krše Daytonski sporazum, krše Ustav, zakone, a cijeli svijet o tome šuti. Ali RS neće šutjeti i ima kapaciteta i sredstava obraniti se od takvih štetnih posljedica - istaknuo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije