Žepče

Dugoročno riješen problem navodnjavanja žepačkih polja

12.10.2022.
u 19:50

U sklopu programa obilježavanja Dana općine Žepče svečano je otvoren sustav za navodnjavanje.

Među najvećim projektima

Prije same svečanosti upriličena je prezentacija o projektu navodnjavanja žepačkih polja koji je među najvećim završenim projektima posljednjih godina u toj općini. Događaju su nazočili ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja Josip Martić, direktor PIU šumarstva i poljoprivrede Alojz Dunđer, predstavnici projektantske tvrtke HIGRACON Sarajevo, predstavnik izvođača direktor poduzeća TING d.o.o. Žepče Vlado Tadić, žepački poljoprivrednici te predstavnici Općine Žepče.

Prezentirani su svi izvedeni radovi i usluge izgradnje hidromelioracijskog sustava navodnjavanja na lijevoj obali rijeke Bosne, kroz promotivni video prezentiran je proces provedenih ključnih projektnih aktivnosti. Nakon prezentacije izvedenih radova procesa automatizacije sustava, predstavnik izvođača radova Vlado Tadić i praktično je demonstrirao njegov rad. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,070.000 KM, a Žepče je među 10 općina u FBiH koje su dobile ovakav projekt za razvoj poljoprivrede zbog blizine rijeke Bosne. Njime je obuhvaćena lijeva strana rijeke Bosne i u potpunosti je opremljena najsuvremenijom opremom kojom se može upravljati posebno izrađenom aplikacijom s bilo kojeg mjesta na svijetu.

Postrojenje se sastoji od crpne stanice, cjevovoda i spremnika za vodu. Crpna stanica s filtarskim postrojenjem opremljena je četirima potpornim crpkama kapaciteta 80 l/s. Iz crpne stanice ide potisni cjevovod do spremnika za vodu u dužini od 2330 m. Spremnik za vodu je kapaciteta 900 m3. Gravitacijskim cjevovodom voda se spušta do polja u dužini od 2330 m, potom distributivnom mrežom dalje, ukupne dužine 5943 m, s 11 krakova razvedenih po poljima sa 66 hidrantskih priključaka, 10 okana s muljnim ispustom i pet zračnih ventila. Ukupna površina koju trenutačno pokriva sustav za navodnjavanje je 157 ha, a u to spadaju Žepačko polje, Lupoglav i Radovlje. Poljoprivrednici trenutačno mogu koristiti vodu s hidranata i primarne mreže, a budućim projektima Općina Žepče gradit će sekundarne mreže.

Izgradnja fekalnog kolektora

- Dva projekta nazivam projektima 21. stoljeća. Prvi od njih izgradnja je fekalnog kolektora s prečistačem otpadnih voda koji je pušten u funkciju 2006., a drugi je ovaj, razvoj navodnjavanja u žepačkim poljima, Lupoglavu i Radovlju. Mi smo deseta općina u kojoj se realizira ovakav projekt koji nije bio nimalo jednostavan, od samih problema i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa pa nadalje - istaknuo je općinski načelnik Mato Zovko.

Na terenu kod crpne stanice uz rijeku Bosnu vrpca je svečano presječena, čime je sustav za navodnjavanje žepačkih polja službeno pušten u rad. Vrpcu su presjekli Alojz Dunđer, direktor PIU šumarstva i vodoprivrede - Jedinice za provedbu projekata, koji je i provodio ovaj projekt uime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić uime Vlade FBiH te općinski načelnik Mato Zovko.

Poljoprivredni proizvođači će zahvaljujući ovom projektu imati bolje i kvalitetnije usjeve jer voda dolazi iz rijeke Bosne, a potom se putem suvremenih filtara pročišćava i stiže do krajnjih korisnika, čime je problem navodnjavanja i opskrbe vodom dugoročno riješen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?