Stari grad Ostrožac

Dvorac Lothara von Berksa vapi za obnovom

04.07.2017.
u 10:00

 Sporazum o izradi projekta sanacije dvorca Lothara von Berksa u kompleksu Starog grada Ostrošca, pokraj Cazina, potpisan je između Grada Cazina i Javne ustanove Kulturni centar.

Za izradu potrebne dokumentacije osigurana su sredstva u visini 45.000 KM. Nakon što je u studenome 2013. godine Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika donijelo odluku o proglašenju graditeljske cjeline Stari grad Ostrožac nacionalnim spomenikom BiH, istaknute su mjere zaštite tvrđave, preciznije dvorca Lothara von Berksa i sjevernoga dijela utvrde.

Projektom je predviđena statička analiza konstrukcije temeljem koje bi se mogao uraditi projekt žurnih i sanacijskih radova dvorca Lothara von Berksa.

- Dvorac je u jako lošem stanju budući da je tijekom rata pretrpio stanovita oštećenja, a nakon rata nisu vršeni značajniji zahvati na njegovoj obnovi. Ono što je u području ovoga nacionalnog spomenika ranije rađeno je sanacija zidina dok su aktivnosti na sanaciji dvorca izostale, kaže Sabahudin Huskić iz Službe za upravljanje razvojem grada Cazina. Dvorac Lothara von Berksa spada u neprocjenjivo kulturno-povijesno naslijeđe Grada Cazina i danas postoji realna potreba za njegovom rekonstrukcijom.

U ovome projektu značajnu ulogu ima i Kulturni centar iz Cazina. Ravnatelj Emir Šarić mišljenja je kako će restauracijom dvorca, turistička ponuda Cazina biti upotpunjena.

Lothar von Berks, vitez malteškoga reda, restaurirao je stari grad Ostrožac i u njemu podigao svoj dvorac, izgrađen u neogotičkome stilu, u koji se, zajedno s obitelji, uselio 1902. godine. Danas je od neprocjenjivog značaja za povijest Cazina te se u dogledno vrijeme očekuje njegova potpuna obnova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?