Kulturno proljeće u Orašju u znaku lutkara i posavskih poeta

Dvorana Kulturnog centra "Ivo Gregurević" odzvanjala veselim dječjim smijehom

storyeditor/2024-03-19/lutkari01_nak_bih_190324.jpg
20.03.2024.
u 15:34

- S dolaskom proljeća oživljava i kulturna scena na području Orašja. Centar za kulturu Orašje najprije kreće s projektom za najmlađe sugrađane, i to Lutkarskim proljećem, koje će ove godine doživjeti svoje 29. izdanje, piše Večernji list BiH.

Mostar i Zagreb

Iako je praksa da se taj projekt realizira koncem ožujka, zbog uskrsnih blagdana pomaknut je za ovaj tjedan, a na repertoaru donosi ukupno tri predstave. Novina je i to da će sve predstave biti u dvorani Kulturnog centra "Ivo Gregurević" u Orašju umjesto u dvoranama kulture u mjesnim zajednicama. Ulaz je, kao i do sada, besplatan za sve posjetitelje.

U goste posavskim mališanima dolaze glumci iz Zagreba i Mostara, koji će izvesti tri edukativne predstave za djecu predškolske dobi i razredne nastave. Početak lutkarskog tjedna u Orašju počeo je predstavom "Čarobna kapa" Teatra Barakuda 2012.

- Zamislite da imate čarobnu kapu iz koje ispadaju zlatni novčići. Mi smo je imali priliku vidjeti u predstavi "Čarobna kapa" koju su nam izveli glumci zagrebačkog kazališta Barakuda. Zahvaljujemo im od srca - poručila je na kraju predstave Sanja Pejić, ravnateljica Centra za kulturu Orašje. Do konca tjedna posavski mališani pogledat će predstavu "Puna vreća želja" Lutkarskog kazališta Mostar i predstavu "Priča o bljaksonima" Kazališta " Prijatelj" Zagreb. Nakon lutkara u hramu kulture - Kulturnom centru "Ivo Gregurević" u Orašju već u svibnju očekuje se još nekoliko kulturnih događaja u obliku predstava i promocija koje, uz redovite filmske projekcije svjetskih hitova za odrasle i djecu dva puta tjedno, predstavlja odličnu proljetnu kulturnu ponudu Orašja.

Kultura ne spava ni u redovima posavskih pjesnika. Nakon što je u Orašju oko svoje zbirke soneta ispunila dvoranu oraškog Navisa, Ljerka Mikić nastavila je širiti poetski glas posavski. U Tuzli je predstavila svoju zbirku soneta "U korijenima" u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Tuzla i Hrvatskog doma. Zbirka soneta predstavlja osmi književni rad neumorne spisateljice Mikić, kojim je obilježila četvrt stoljeća svog plodnog književnog stvaralaštva.

- Štivo je mjesecima nastajalo na papiru, a prije toga u mojem srcu. Umjetnost i poezija su mi u krvi, a inspiraciju uvijek nalazim tamo gdje svi nalaze inspiraciju i nadahnuće za svoj život, dakle u životu ljudi, prirodi, zbivanjima i osjećajima. Svaki sonetni vijenac, a ima ih sedam, priča je za sebe - ističe autorica.

Na promociji je govorio i prof. Vidan Janjić iz Orašja, koji je, uz ostalo, kazao kako soneti u ovoj zbirci nisu samo poetski izrazi, već pravo putovanje kroz emocije i misli.

- Autoričin izraz je bogat, a riječi pažljivo odabrane i postavljene u ritmičke obrasce i klasičnu vrlo rijetku i zahtjevnu sonetnu formu - naglasio je prof. Janjić. Promotorica prof. Marica Petrović, predsjednica tuzlanskog Ogranka Matice hrvatske, istaknula je kako autorica kroz sonete potiče čitatelje na razmišljanje o univerzalnim ljudskim iskustvima i poziva ih na putovanje kroz različite emotivne i duhovne sfere, pružajući im priliku da se dublje povežu sa sobom i svijetom oko sebe - kazala je i istaknula:

Spektar tema

- Kroz svoje sonete autorica istražuje širok spektar tema, od ljubavi, preko prirode i ljepote do dugih razmišljanja o životu i ljudskoj egzistenciji. Promovirati poeziju danas je pitanje časti jer je sve manje čitača poezije. Ljudi kažu kako više vole prozu, stoga čitati poeziju i vraćati se poeziji, bio bi naš zadatak. Ovo je jedan od prvih naših zadataka jer svake godine s proljeća promoviramo jednog ili dva pjesnika, a u jesen imamo Dane Matice hrvatske - naglasila je prof. Petrović. U umjetničkom dijelu večeri sudjelovali su gradski dječji zbor "Slavuj", Renata Bagarić i Zlatan Mujkić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?