mandat ističe 24. veljače

Džakula napušta direktorsku fotelju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH

Džakula
15.01.2016.
u 15:35

Direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miri Džakuli mandat ističe 24. veljače ove godine i on se na ovu funkciju više neće kandidirati, prenose Nezavisne.com

Džakula, koji je za direktora UIO imenovan krajem veljače 2012. godine, potvrdio je za poslovni portal Capital.ba da mu mandat ističe 24. veljače.

„Mislim da se neću ponovo prijaviti na konkurs za direktora UIO“, naglasio je Džakula.

Govoreći o slučaju Zdravka Cvjetinovića, kojeg je on još 2014. godine imenovao za svog pomoćnika u Odjelu za carine iako je na konkursnoj listi bio drugi, iza Nenada Lalića, Džakula je istakao da “nema nikakve zakonske smetnje da Cvjetinović bude pomoćnik direktora“.

Međutim, prema saznanjima portala Capital.ba, mjesto pomoćnika direktora Odjela za carine u UIO trebalo bi da pripadne SDS-u.

„Cvjetinović je imenovan po javnom oglasu. Dijelio je prvo ili drugo mjesto sa gospodinom Lalićem i mi smo se opredijelili za Cvjetinovića, jer Lalić u tom trenutnku nije ispunjavao uslove koji su bili traženi za pomoćnika. Taj uslov je bio završen Ekonomski fakultet što gospodin Lalić nije imao. To je bio propust komisije koji sam ja morao ispraviti“, rekao je Džakula.

Cvjetinović je imenovan na četvorogodišnji mandat, sa neto plaćom od 2.621 KM. On je polovinom 2014. godine uhićen u akciji „Pandora“. Osim njega, tada je uhićen i bivši direktor UIO Kemal Čaušević i još desetine zaposlenih u UIO, a ova grupa osumnjičena je za organizovani kriminal u vezi sa poreskim i carinskim prevarama, pranjem novca i zloupotrebom položaja pri uvozu tekstilne i druge robe u BiH.

Džakula je rekao da se Čaušević više ne vodi kao radnik UIO, a da su svi zaposleni u UIO koji su tada uhićeni, a kojima je rješenjem Suda BiH dozvoljeno da se vrate u Upravu, vraćeni na posao.

„Čini mi se da su vraćeni svi“, rekao je Džakula.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?