'Jačanje vladavine prava'

Einziger: BiH važan partner u borbi protiv organiziranog kriminala

projekt kriminal
27.09.2016.
u 12:22

Europska unija izdvojila je 4,5 milijuna eura putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2012) da bi financirala projekt nazvan "Jačanje vladavine prava" radi što efikasnije borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije. 

Projekt, čiji su korisnici agencije za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, u neradne dvije godine će implementirati Savezno
ministarstvo unutarnjih poslova Austrije i Agencija za europske integracije i ekonomski razvoj Republike Austrije u suradnji s ministarstvima unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije.

Početak implementacije projekta službeno je označen  današnjom konferencijom organiziranom u Sarajevu kada je rečeno da bi ovim projektom trebalo biti ostvareno devet rezultata koji se odnose na standarde obavljanja poslova u policijskim agencijama.

Radi se o postizanju jačanja mehanizama upravljanja ljudskim resursima, strateškom planiranju, provođenju kompleksnih istraga u slučajevima organiziranog kriminala i korupcije, primjeni posebnih istražnih tehnika, uvođenju cjeloživotnog učenja za policijske službenike, a radit će se i na uvođenju modernih informacijskih tehnologija.

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Khaldoun Sinno kazao je da se ovim projektom ujedininjuju eksperti iz država članica EU (Austrija, Hrvatska i Slovenija) koje rade s agencijama za provedbu zakona na svim razinama u Bosni i Hercegovini.

- Važna odlika ovog projekta je međunarodna suradnja kao i suradnja između agencija u BiH. To se uklapa u aktivnosti iz Reformske agende. Ovaj projekt promatramo kao još jedan korak naprijed BiH u pridruživanju EU koji će u konačnici biti od koristi građanima - naglasio je Sinno.

Generalni direktor Sekcije i Saveznog MUP-a Austrije Franz Einziger istaknuo je da se kriminalci ne zaustavljaju pred granicama, a sve veću opasnost predstavlja način na koji se oni povezuju, koristeći globalizaciju da bi putovali, komunicirali i izbjegavali uhićenja. 

- Da bi se efektivno djelovalo protiv ovih prijetnji neophodno je sve snage okupiti u partnerstvo koje djeluju prekogranično. BiH je važan partner kada govorimo o borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma na zapadnom Balkanu - mišljenja je Einziger.

Pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu suradnju i europske integracije i voditelj projekta uime BiH Samir Rizvo pojasnio je da je opći cilj projekta povećanje razine sigurnosti, ali i dostizanje standarda EU u oblasti unutarnjih poslova.

Rizvo smatra da će ovaj projekt pomoći da BiH odgovori na upitnik koji će dobiti od Europske komisije, ali i da što kvalitetnije kasnije pristupi procesu utvrđivanja pregovaračkih pozicija i razvijanju akcijskog plana u poglavlju 24.

Posebnu vrijednost ovog projekta, Rizvo vidi u činjenici da se svih 20 agencija iz sektora unutarnjih poslova u BiH usuglasilo u procesu programiranja projekta, identificirani su zajednički prioriteti, ciljevi, mjere i aktivnosti koje treba postići.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara ovaj projekt nazvao je najznačajnijim za sve policijske agencije u BiH izražavajući uvjerenje da će se njime unaprijediti suradnja i poboljšati koordinacija da bi se efikasnije rješavali svi sigurnosni problemi, ali i poboljšao sigurnosni ambijent u BiH.

- Ovim projektom bit ćemo korak bliže našem zajedničkom cilju - punopravnom članstvu BiH u EU, pomoći će nam da uspješno otvorimo pregovaračka poglavlja koja se odnose na oblast unutarnjih poslova, odnosno poglavlja 23. i 24. Nadam se da će u ne tako dalekoj budućnosti sve policijske agencije zajedno u cijelosti biti integrirane u europsku obitelj - kazao je Čampara.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum je istaknuo da je intencija da se nakon dobrih praksi i razmjene informacija s ekspertima Europske komisije unaprijedi zakonodavstvo i svakodnevni rad, dodajući da je potrebno uvažavati kompleksnost sigurnosne strukture u BiH jer je to najbolji način da svaki budući projekt ispuni svoju svrhu i očekivanja.

Inače Europska komisija, s ovim 4,5 milijuna eura vrijednim projektom, podržala je s 2,5 milijuna eura nabavku infomacijske -telekomunikacije opreme za policijske agencije u BiH iz istog projekta, a do kraja godine trebao bi početi projekt vrijedan 2,5 milijuna eura koji će se baviti jačanjem borbe protiv pranja novca.

Osigurano je i dodatnih šest milijuna eura koji se odnose na nabavku i isporuku opreme za sve policijske agencije u BiH, a ovih dana intenzivno se radi na programiranju paketa iz IPA-e 2017 gdje su također višemilijunski iznosi na raspolaganju sektoru unutarnjih poslova.

U dijelu IPA-e II, koji se odnosi na razdoblje od 2011. do 2017. godine sektor unutarnjih poslova dobio je više od 30 milijuna eura podrške od Europske komisije, a time su u stopostotnom iznosu iskorišteni raspoloživi fondovi Europske komisije namijenjeni BiH za sektor unutarnjih poslova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije