Preporuka

Enolozi u Hercegovini: Ubrzajte berbu da je ne pokvari kiša

grozdje
Dreamstime
17.09.2021.
u 18:45

U tijeku je berba vinskih sorti grožđa u čapljinskome vinogorju. Pojedinosti o kampanji koja se zahuktala doznali smo od ing. Zdravke Palamete, enologinje Vinarije “Vina Zadro” iz Domanovića.

Parametri izvrsni

- Krenuli smo u berbu sa chardonnayom. Parametari su izvrsni, tako da od chardonnaya očekujemo vino od 13,5 do 14 posto alkohola. Bitna stvar je da su šećeri bili 23,5 grama. Nastavili smo s berbom vranca, 8000 loza, parametri su također bili izvrsni. Na osnovi tih dviju sorti može se reći da će ove godine urod biti manji nego što smo očekivali, ali je zato kvaliteta izvrsna. Na prinose nije utjecala samo suša nego i mraz proljetos, koji je lozu oštetio, a da toga nismo bili ni svjesni. U vinogradu na Bogoševci, blizu 40 ha, 10 redova chardonnaya oštetila je i tuča. Kvaliteta je izvrsna, parametri u vrancu, također, šećer, kao i kod chardonnaya, 23,5 posto, a kiseline od 5,25 do 5,65. Sada beremo u vinogradima oko vinarije na Domanovićima sortu žilavku. Šećeri su 21,5, a ukupne kiseline 6,46 - objašnjava za Vecernji.ba Palameta govoreći i trebaju li vinogradari pojedinci odmah brati ili još pričekati.

- Koliko sam vidjela na osnovi našega grožđa i uzoraka koje nam donose manji vinogradari, grožđe je u fenološkoj zrelosti, sigurno je pola smeđih sjemenki. Počnite brati, može doći kiša, a ona sa sobom nosi mogućnost pojave truleži. A sama trulež sa sobom nosi i druge negativne posljedice - naglašava enologinja vinarije iz Domanovića Zdravka Palameta.

Razgovarali smo i s beračima koji po neuobičajenoj vrućini, kada se proteklih dana temperatura penjala i do 33 stupnja, obavljaju ovaj važan sezonski posao.

- Lijepo je brati, nije nam vruće - kažu za Večernji list berači od kojih stječemo dojam da su iskusni u ovom poslu.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?