Füle liderima donosi poruku:

Europska unija zabrinuta situacijom u BiH

'sestorka_eu'
Foto: ''
17.01.2014.
u 09:37

Danas sastanak s liderima političkih stranaka

Izaslanici europskog povjerenika za proširenje Štefana Fülea predvođeni zamjenicom predstojnice njegova ureda Janom Katarinom Lolić Šindelkovom i posebni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen proteklih dana obavili su razgovore s liderima stranaka u Federaciji BiH i za danas je, kako doznajemo, prije zajedničkog sastanka planiran susret i razgovori s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Nema napretka

Prema najavama iz Europske komisije, a kako smo i pisali proteklih dana, danas bi u Sarajevo na razgovore s liderima političkih stranaka trebao doći europski povjerenik za proširenje Štefan Füle. Iako su obavili razgovore s liderima stranaka Füleovi izaslanici mu nisu mogli prenijeti pozitivne signale da će do dogovora doći jer je među liderima i dalje neizvjesno hoće li i prema kojem predloženom modelu biti i moguće postići dogovor oko provedbe presude u slučaju “Sejdić - Finci”. Kako doznajemo od izvora u Bruxellesu, unatoč ovakvom ozračju u BiH i kompliciranoj situaciji u kojoj se BiH nalazi, Füle ne odustaje od još jednog pokušaja razgovora s liderima i pronalaska rješenja koje će biti na dobrobit svih. Doznajemo da će liderima prenijeti poruku kako je Europska unija zabrinuta situacijom u BiH, nenapretkom zemlje, te kako ovakva nezainteresiranost BiH može dovesti do još većih posljedica. Dio novca iz IPA fondova je već preusmjeren umjesto u BiH na Kosovo i pitanje je što su novi potezi. - Füle je na određeni način dužan pokušati privesti kraju ono što je do sada rađeno. Vjerujem da to ovisi i o Füleu, ali i o volji domaćih partnera da se dođe do rješenja - rekao je jučer novinarima lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Briselski sporazum

- Koliko god izbori bili daleko, u razgovorima je prisutna izborna atmosfera i sve što kažemo u funkciji je kako će netko proći na idućim izborima, i to je dosta problematično. Ne vidim mogućnosti za neki iskorak na sastanku - kazao je u izjavi za medije lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Füleovi izaslanici nakon razgovora s liderima, iako nisu dobili optimistične odgovore, vjeruju kako je dogovor ipak moguć. U tom smjeru će teći razgovor Fülea s liderima. Pokušat će se ponovno vidjeti koji od modela izravni ili neizravni je prihvatljiviji, te gdje se mogu činiti kompromisi kako bi se BiH pokrenula i presuda Europskog suda provela. Hrvatske stranke traže poštivanje briselskog sporazuma i zagovaraju princip da jedan narod drugom ne može birati predstavnike.     

Ključne riječi

Komentara 2

VV
veljko.vukojevic.73
15:16 17.01.2014.

koliko se brinu postoje sumlje da neizvrse samoubistvo nedaj boze stabi mi bez nji i nasi lupeski politicara

1H
1hrvatska2
20:28 17.01.2014.

Da hoce da rjese situaciju u BiH mogli su davno!Imaju politicku,vojnu i ekonomsku snagu!Ali izgleda da ovaj nered nekome odgovara!Dokle!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije