KORISNA OPCIJA

Evo kako na pametnom telefonu uključiti upozorenje za potrese

aplikacije
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
30.12.2023.
u 23:59

Korisnici Androida u BiH večeras su dobili upozorenje zbog snažnog potresa koji je pogodio zemlju.

Potres u Bosni i Hercegovini otkrio je vrlo korisnu značajku koju posjeduju pametni telefoni s Androidom. To je inovativni sustav pod nazivom 'ShakeAlert' koji korisnicima Android telefona, s uključenom lokacijom, šalje upozorenja kada se dogodi potres. Opcija je najavljena prije dvije godine, ali je u početku funkcionirala samo u nekoliko zemalja. To očito više nije slučaj, piše N1 BiH.

Naime, svi noviji pametni telefoni dolaze sa sićušnim akcelerometrima, za koje su Googleovi inženjeri tvrdili da mogu osjetiti signale koji pokazuju da bi se mogao dogoditi potres. Ako telefon otkrije te signale, šalje upozorenje Googleovom poslužitelju za otkrivanje potresa, zajedno s približnom lokacijom potresa. Poslužitelj zatim kombinira informacije s mnogih obližnjih telefona kako bi otkrio hoće li se potres stvarno dogoditi.

 

Foto: Google

 

Kombinacijom svih tih podataka može se davati procjena hoće li do potresa doći ili ne, a cijeli se proces odvija u nekoliko sekundi. Google kaže da je na toj opciji radio sa svjetski poznatim stručnjacima za seizmologiju i prirodne katastrofe.

Kako omogućiti upozorenja? Postupak je prilično jednostavan. Morate otići u postavke mobitela, pronaći lokaciju, zatim usluge lokacije i tamo možete pronaći opciju upozorenja o zemljotresu. Ako već nije uključen, uključite ga. Na nekim Samsung telefonima, opcija lokacije je pod "biometrija i sigurnost". Opcija postoji samo na Android uređajima, napominje N1 BiH.

 

 

Foto: Google

 

 

Da podsjetimo, potres jakosti 4,7 stupnja po Richterovoj ljestvici pogodio je u subotu navečer središnje dijelove Bosne i Hercegovine, no zasad nema dojava o ozlijeđenim osobama ili značajnijoj materijalnoj šteti.

Podrhtavanje tla oko 22 sata osjetilo se u Sarajevu, Zenici i Tuzli. Prema podacima Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (ESMC), epicentar potresa bio je deset kilometara od Zenice.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?