Čokoladna brda

Fascinantan prirodni fenomen na Filipinima

05.07.2020.
u 19:57

Čokoladna brda su geološka formacija u Boholu na Filipinima. Brda su obrasla zelenom travom koja se tijekom sušne sezone osuše te brda poprime boju čokolade
Riječ je o fascinantnom prirodnom fenomenu koji se sastoji od oko 1.260  brda i 1.776 manjih brda koja se nalaze na površini od 50 četvornih kilometara.

Sva brda imaju imaju sličan oblik, a razlikuju se u visini koja varira od 30 do 120 metara. Brda su obrasla zelenom travom koja se tijekom sušne sezone osuše te brda poprime boju čokolade. Kada ih pogledate s visine činit će vam se kao da gledate u kutiju ukusnih bombonijera.
Između brda je ravna zemlja na kojoj se uzgaja riža i razni usjevi. Geolozi vjeruju da su brda formirana od morskog vapnenca na vrhu glinenog sloja. 
Kao i svaki drugi prirodni fenomen, Čokoladna Brda prate brojne legende,  a većina tih legendi uključuje divove, kako bi objasnili veličinu gomile. Oni idu kako slijedi: dva diva nasilno su bacali kamenje jedno na drugog. Uskoro su postali umorni i povezivala ih je njihova zajednička iscrpljenost, te su tako postali prijatelji. Otišli su ruku pod ruku, zaboravljajući počistiti sve kamenje (čokoladna brda) koje su pobacali nakon sebe.
Druga verzija ove priče kaže da se div se zaljubio u smrtnika koji je umro. Devastiran, div je plakao, a ogromne suze su padale iz njegovih očiju, suze koje su kasnije formirale brda.
Zanimljive činjenice o brdima:
1. Čokoladna brda su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na Filipinima
2. Ovisno o sezoni čokoladna brda mijenjaju boju - od zelene do čokoladno smeđe
3. Variraju u visini
4. O njima postoje više legendi
5. Ne zna se točno kako su nastali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?