Završni predizborni skup Republikanaca u Mostaru

Federacija s dvije županije i tri distrikta

Republikanci
Foto: VL FOTO
1/4
11.10.2014.
u 00:11

Predlažu ukidanje povlastica za političare

Hrvatska republikanska stranka u prepunoj dvorani HNK Mostar Mala scena održala je završno predstavljanje kandidata za Hercegovačko-neretvansku županiju.  Simpatizerima, prijateljima stranke i okupljenim novinarima na početku se obratio domaćin Silvio Bubalo, predsjednik Gradskog odbora HRS-a i jedan od suosnivača stranke. U svom govoru istaknuo je zašto se priključio upravo Republikancima.

''Kada sam vidio kakvi su nam lideri i kamo njihova politika vodi, odlučio sam sa suradnicima osnovati stranku koja će ponuditi nove realno izvedive ideje, novi način razmišljanja i političkog djelovanja . Nisam od onih koji  govore kako nešto ne valja, a pri tome ništa ne poduzimaju – kazao je Bubalo.

Hrvatska republikanska stranka prije nekoliko tjedana  predstavila je gospodarski program, temeljen na nizu strateških smjernica usmjerenih  prvenstveno u cilju stvaranja ekonomskih preduvjeta za razvoj gospodarstva.

''Naše gospodarstvo se temelji na trgovini i uslugama, što za produkt ima povećanje vanjskotrgovinskog deficita. Primarni cilj gospodarskog programa HRS-a je poravnanje platne bilance, potenciranjem razvoja proizvodnje i industrije ne može se očekivati nikakav vid rasta, što putem umanjenja poreznih opterećenja za poduzeća koja se bave proizvodnim djelatnostima, umanjenju poreza na plaće, kao i promjene unutar sustava PDV-a, uvođenjem općih i sniženih stopa, a ovisno o potrebi i međustopa PDV-a. Predlaže se cijeli niz  uvođenja restriktivnih mjera za uvoz, izmjene ugovora o trgovini s Republikom Hrvatskom, kao i uvođenje poreza na uvoz sezonskih proizvoda koji se proizvode kod nas ‘’– naveo je Danijel Bukovac.

Hrvatska republikanska stranka izradila je plan za unaprijeđenje stanja u obrazovanju i kulturi u kojemu se, između ostalog navodi, usklađivanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju s Ustavom, usvajanje pravilnika o težini đačke torbe i sistematski pregledi učenika.

''Naša djeca nemaju uvjerenja o završnim razredima i pohađaju nastavu po neadekvatnim pedagoškim standardima bez cjelovitog Nastavnog plana i programa na hrvatskom jeziku. Nedopustivo je što nemaju sistematske preglede, pogotovo kada uzmemo u obzir važnost prevencije i ranog otkrivanja zdravstvenih problema u djetinjstvu. Nećemo dopuštati da svake godine moramo kupovati nove udžbenike koji se mijenjaju iz isključivo kozmetičkih razloga’’ – istaknula je u svom govoru Vesna Šunjić.

Prema prijedlogu Hrvatske republikanske stranke, Federaciju BiH trebaju činiti dvije županije i tri distrikta. Više o preustroju govorio je Slaven Bevanda, jedan od osnivača i potpredsjednik stranke.

''HRS predlaže preustroj FBiH u skladu s temeljnim načelima Washingtonskog sporazuma koji sadržava teritorijalni i administrativni preustroj BiH po mjeri svih naroda, ali i po mjeri svakog čovjeka.  Ako živimo u BiH s iskrenim namjerama, poštujući jedni druge i poštujući prava drugih, bez obzira na nacionalni i svaki drugi prefiks, naš prijedlog je prihvatljiv onima koji žele dobro BiH''  - naveo je Bevanda.

Predsjednik stranke Slaven Raguž u svom govoru, koji je publika nagradila velikim pljeskom, dotaknuo se situacije u kulturi, pogotovo HNK Mostar u kojem je skup i održan. Kazao je  da se na toj pozornici odigralo 36 premijera, 1.140 predstava pred 34.2000 gledatelja, a ipak spalo na prosjački štap. Dotaknuo se i tema kao što su  zdravstvo, sport i zloglasni Shell. Na kraju je s ponosom istaknuo da ova stranka broji najviše mladih i obrazovanih ljudi  koji nemaju namjeru živjeti od politike i čekati posao u državnoj službi. 

Ključne riječi
HRS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?