POZADINA INICIJATIVE O PROMJENAMA U ZDRAVSTVU

Federacija ukidanjem zavoda želi ovladati s oko milijardu maraka

Šalter
18.07.2014.
u 09:28

- Ako i zakon dođe do Doma naroda FBiH, mi ćemo učiniti sve da se prijedlog obori - rekao je Martinović

Pod krinkom reorganizacije federalna Vlada je krenula u proces ukidanja županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja. Promjenom zakonskih odredbi, federalne vlasti žele formirati jedan zavod zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH, a županijske institucije pretvoriti u obične službe, a prvi korak je napravljen na posljednjoj sjednici Vlade FBiH.

Promjene sustava

Tako bi Federacija ovladala iznosom od oko milijardu maraka, a veliko je pitanje kakve bi bile posljedice ovakve promjene sustava. Predstavnici županija s hrvatskom većinom su poručili kako ni pod koju cijenu neće pristati na ovakav scenarij, te kako će se protiv ovih nauma boriti svim zakonskim sredstvima. - Mi sigurno nećemo pristati na ovakav razvoj događaja. Ovdje se radi o čistom kršenju zakona, uplitanju u ovlasti županija i novom valu centralizacije koju nam još jednom servira službeno Sarajevo - rekao nam je predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić. Sličan stan ima i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Mladen Bošković. - Mi ćemo se oduprijeti ovakvim pokušajima centralizacije, a Ministarstvo koje vodim se već negativno očitovalo o ovom nacrtu zakona. Također, ovo pitanje ću aktualizirati na idućoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH koja će se održati u ponedjeljak jer ovo nije pitanje samo HNŽ-a, ili neke druge županije nego mnogo šire - poručio je Bošković. I u Zapadnohercegovačkoj županiji imaju slična razmišljanja.

Kršenje Ustava

Kako nam je rekao ravnatelj ZZO ZHŽ-a Vilson Crnjac, sa stručne strane, ovakva promjena sustava bi imala skoro pogubne učinke po zdravstveni sustav. - Ovo je prvorazredno političko pitanje, ali ako gledamo stručno, možemo reći kako bi primarna zdravstvena zaštita bila uništena, a pitanje je kako bi i ostale zdravstvene institucije pretrpjele ove promjene. Ovakve ekshibicije nam nisu potrebne. Zdravstvo je u nadležnosti i županija i Federacije, tako da se sustav ne može mijenjati jednostrano. Ovdje se sve pokušava uraditi na silu i na to ne može pristati - ističe Crnjac. I hrvatski dužnosnici s viših razina vlasti poručili su kako neće dopustiti da se ovaj plan nelegalne Vlade FBiH provede u djelo. - Hrvatima je dosta pokušaja centralizacije u Federaciji BiH i ova zadnja događanja možemo samo promatrati kao dio jedne lepeze takvih planova koji se stalno pokušavaju provesti. Ako se i dogodi da takav zakon dođe do Doma naroda FBiH mi ćemo učiniti sve da se jedan takav prijedlog obori, a u kranjem slučaju ćemo povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ovakvi postupci su kršenje Ustava, ustroja ove države i to nećemo dopustiti - rekao nam je predsjedatelj Doma naroda FBiH Tomislav Martinović. Slične poruke su poslali i ostali hrvatski dužnosnici s kojima smo razgovarali o ovome.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Izdajnik
Izdajnik
16:01 18.07.2014.

Pa.logicno je netreba mrdati iz mocvare..sredisnja.bosna placa markice svako odobrenje za zenicu i sarajevo odobrava komisija u po mjeseca nema recepata a ministar solomun napravio od rata carstvo..a onda ugrozeni..fuj drzava

MA
mate45
06:19 19.07.2014.

Za očekivati je da su hrvazski dužnosnici protiv ovog zakona. Oni su svoju rodbinu smjestili u županijske zavode za zdravstvo. U zavodu za zdravstvo ŽZH trenutno radi nekoliko desetina djelatnika iako bi taj posao moglo raditi par njih. Skoro svaki lijek plaća pacijent a i ono malo što ide preko recepta participacija je od 50 do 80%. U Sarajskoj županiji skoro su svi lijekovi na recept i bez ikakve participacije, a niti kupuju participacijste kartice /20KM/. Zato dragi hrvatski dužnosnici ne plačete vi za nama kojima bi vjerovatno bilo povoljniji ovaj predloženi zakon nego plačete za svojom uhljebljenom rodbinom koja bi vjerovatno ostala bez posla.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?