Plan rada

Geološke karte poboljšat će korištenje potencijala FBiH

minerali
Luka Stanzl/PIXSELL
29.10.2015.
u 06:15

Prioritetne aktivnosti Federalnog zavoda za geologiju u ovoj godini su priprema i kompletiranje geoloških karata, karata mineralnih sirovina, istražnih i eksploatacijskih polja, karata geotermalne energije i karata s potencijalnim prostorima za istraživanje mineralnih sirovina, potom priprema karata procjene opasnosti od klizišta i odrona i geoloških podloga potrebnih za izmjene i dopune prostornih i urbanističkih planova na svim razinama, privlačenje izravnih investicija u geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina, poboljšanje uvjeta za istraživanje, korištenje i zaštita mineralnih resursa i podzemnih voda, unapređenje standarda i normativa iz oblasti geoloških istraživanja, kontinuirano poboljšavati učinkovitost rada zavoda, zatim osigurati kompetentne zaposlenike, izgraditi suvremene znanstveno-tehnološke osnove za rad, unaprijediti suradnju s istraživačkim institucijama i gospodarstvom, te korištenje obnovljivih resursa. Sve navedeno stoji u Planu rada Federalnog zavoda za geologiju za 2015., a koji "Večernjak" posjeduje.

Strateški ciljevi

Strateški ciljevi Federalnog zavoda za geologiju u ovoj godini su vođenje katastra i izrada geoloških karti FBiH. Pod geološkim kartama pored geološke, podrazumijevaju se i hidrogeološka karta FBiH i karta stabilnosti FBiH. "Glavni cilj izrade geoloških karata je cjelovita ocjena geoloških potencijala FBiH s gledišta vrijednosti, perspektivnosti i načina korištenja prostora u zavisnosti od geoloških čimbenika, a od značaja su za regionalno planiranje, prisustvo i perspektive u pogledu istraživanja svih mineralnih sirovina i voda, inženjerskogeološki i hidrogeološki čimbenici značajni za urbanizaciju, povoljnost korištenja zemljišta za određene svrhe s geološkog gledišta i slično", navodi se u Planu rada. Na izradi navedenih geoloških karata neophodna su terenska i kabinetska istraživanja..

Nedostatak sredstava

Terenskim radom planirano je detaljno geološko kartiranje i snimanje geoloških profila i uzimanje uzoraka za laboratorijska ispitivanja. Kao mogući problemi u realizaciji strateškog cilja "Geološke karte" u Planu je naveden nedostatak financijskih sredstava za terenski rad (za službena putovanja i gorivo) i manji broj zaposlenika nego što je predviđeno Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?