UŽIVAO NA DRINI

Goraždani ugostili kardinala Vinka Puljića: Zapalili svijeće na spomeniku Drinskim mučenicama pa ga počastili baklavom

02.07.2023.
u 15:02

Umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić danas je služio svetu misu u kapelici Sveti Dominik u Goraždu.

Osim susreta s vjernicima katoličke vjeroispovijedi i goraždanskim župnikom don Josipom Tadićem on je sa predstavnicima žipanijskih i gradskih vlasti obišao spomenik blaženim Drinskim mučenicama, ali i spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda te Zavičajni muzej i Most ispod mosta u ovom gradu.

"Uvijek mi je bilo posebno doći u Goražde, radi Drinskih mučenica i zajednice koja se okuplja ovdje, male zajednice koju sam htio ohrabriti svojom blizinom i molitvom, jer koliko god bila mala zajednica ona treba biti svjetlo svijeta i u tom duhu je ohrabrenje toj zajednici da ne klone. Meni je drago što je šira javnost upoznala i prihvatila Drinske mučenice kao simbol hrabrosti i svjedočenje vjere i zato brojni rado dolaze ovdje. Za crkvu koja se gradi posebno zahvaljujem župniku koji je s puno umješnosti i ljubavi izorganizirao brojne strukture kako bi se ta crkva digla, puno je urađeno, ali ima još puno da se uradi. Razgovarao sam sa županijskim premijerom i gradonačelnikom i vlasti su svjesne i žele pomoći da se na neki način otvore vrata Goražda mnogim ljudima koji žele ovdje doći, moliti se Drinskim mučenicama, a ta crkva je posebno mjesto gdje će se moći okupljati i slaviti boga i ujedno doživjeti ovo mjesto kao gostoprimljivo", poručio je Puljić.

Mapiranje križnog puta

Goražde, zbog Drinskih mučenica koje je Vatikan proglasio blaženim, a slavi ih Katolička crkva u cijelom svijetu, već godinama posjećuju katolički hodočasnici kako bi na mjestu njihovog stradanja uputili molitvu. U perspektivi je i mapiranje njihovog križnog puta od nekadašnjeg samostana u Palama do Goražda.

Drinske mučenice su iz samostana "Marijin don" na Kalovitim brdima kod Pala u prosincu 1941. godine sljedbenici Draže Mihailovića zarobili, i natjerali da po velikoj hladnoći prođu putem do Goražda. Najstarija među njima, 76-godišnja sestra Berchmana je preminula u putu dok su sestre Jula, Krizina, Antonija i Marija po dolasku u Goražde zatvorene u tadašnju vojarnu, a današnju osnovnu školu. Tijekom noći oni su provalili u njihovu prostoriju s namjerom da ih zlostavljaju, a birajući između smrti i časti, časne sestre skočile su sa sprata ovog objekta. Polomljene, usmrtili su ih noževima, a njihova tijela bacili u Drinu.

Ovim je putem nedavno, po prvi put nakon Drinskih mučenica prošla skupina hodočasnika predvođena don Josipom Tadićem.

"Njihov križni put od Pala, odakle su dovedene i zatočene u školu u Goraždu, gdje se sve dogodilo, podsjetnik je da mržnja ne donosi nikome ništa dobro. Mi se trebamo izdići iznad onog što je loše i na prvo mjesto staviti ljudskost i čovječnost. Mi smo napravili jedno hodočašće, nas šestorica i prošli smo tim križnim putem prvi poslije blaženih Drinskih mučenica i otprilike to je put koji traje dva dana. Planiramo ponovo u devetom mjesecu proći tim putem i vidjet ćemo kako to organizirati, vjerojatno ćemo uključiti mlade obitelji, a ja se nadam da bi u budućnosti to moglo zaživjeti jer to bi bila jedna lijepa gesta i naša žrtva odricanja i spomen blaženih Drinskih mučenica i ujedno naš zavjet koji činimo", kaže Tadić.

Put od samostana u Palama do Goražda dug je oko 60 kilometara, i trajao bi dva dana, a hodočasnici koji dođu u Goražde sada mogu posjetiti i crkvu blaženih Drinskih mučenica čija je izgradnja pri kraju.

Baklava i sok od ruže

"Počeli smo sa unutarnjim uređenjem, spojili smo kanalizaciju i vodovod, trebali bi sanirati neke nedostatke i dalje nastaviti sa gradnjom, ali crkva je već sada funkcionalna, može se slaviti sveta misa", kaže don Josip Tadić.

Svoju posjetu Goraždu umirovljeni kardinal Vinko Puljić iskoristio je i za susret s građanima Goražda, a dobri domaćini, djeca čuvenog goraždanskog prodavača kokica rahmetli Ahma Velića dočekali su ga s kavom, baklavom i sokom od ruže. Razgovaralo se o svemu, sem politici.

"Ma zapravo često puta oni koji imaju vlast stvore nezdravu klimu i ljude još više hvata strah, zato smatram da je potrebno doći s pozitivnom energijom i porukom i biti ohrabrenje ljudima da prihvate život jer u tom životu svi smo mi ljudi od krvi i mesa i trebamo poštivati jedni druge, prihvaćati jedni druge i sarađivati jedni s drugima jer ova zemlja ima dovoljno kruha, samo trebaju prestati da je kradu", kazao je Puljić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije