Devetnice Velikoj Gospi u Širokom Brijegu okupljaju tisuće vjernika

Grad na gori najposebniji je u kolovozu, prva procesija s Gospinim kipom bila je još u 19. stoljeću, davne 1865. godine

08.08.2023.
u 18:24

Na sam blagdan Velike Gospe bit će služene mise u pet, šest, sedam, osam i devet sati, a svečanu pučku misu, s početkom u 11 sati, predvodit će fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene Svetog Križa, uz nastup zbora "Sveta Cecilija".

Mise devetnice u Širokom Brijegu tradicionalno okupljaju tisuće vjernika. Posebno velik broj vjernika bude na misi uočnici 14. kolovoza, ali i na sam blagdan Velike Gospe, nebeske zaštitnice Širokog Brijega, piše Večernji list BiH.

Na Gospojinu, 15. kolovoza, pada i Dan Grada Širokog Brijega.

Nebeska zaštitnica

Program devetnica počinju u 18 sati molitvom krunice i mogućnošću za ispovijed, a euharistijska slavlja ispred širokobriješke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u 19 sati. Prvu misu uočnicu predvodio je fra Ivan Landeka, magistar franjevačkih novaka na Humcu, dan poslije fra Ivan Hrkać, župni vikar u Međugorju. Večeras (utorak) misno slavlje predvodit će fra Ivan Slišković, župni vikar u Čitluku, a sutra fra Ante Kelava, župni vikar u Mostaru. U četvrtak će misu predvoditi fra Domagoj Runje, profesor Svetog pisma na KB-u u Splitu, u petak fra Andrija Majić, vikar Samostana na Humcu, u subotu don Josip Gallo, katedralni župnik u Mostaru, a u nedjelju fra Marinko Šakota, župni vikar u Čerinu. U ponedjeljak, 14. kolovoza, s početkom u 17 sati bit će upriličena svečana procesija s kipom Širokobriješke Gospe kroz grad, a u 19 sati misu će predvoditi fra Goran Azinović koji je na službi u Zürichu. Na sam blagdan Velike Gospe bit će služene mise u pet, šest, sedam, osam i devet sati, a svečanu pučku misu, s početkom u 11 sati, predvodit će fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene Svetog Križa, uz nastup zbora "Sveta Cecilija".

Dolaskom franjevaca u Čerigaj 1844. te dvije godine poslije u Široki Brijeg, širokobriješki katolički puk utječe se svojoj nebeskoj zaštitnici. Temelji stare crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu položeni su 23. srpnja 1846. godine, a 1863. odlučeno je da se gradi nova. Nadnevka 20. lipnja 1905. godine položen je kamen temeljac za gradnju nove crkve u kasnoromaničkom stilu. Krov je podignut 1911., sjeverni zvonik 1927. godine, a južni dovršen tek 1967. Stilizirani prikaz crkve nalazi se u grbu Grada Širokog Brijega. Uz Franjevački samostan u Širokom Brijegu vežu se povijest franjevačkog djelovanja u Hercegovini. Franjevačka kustodija utemeljena je u Širokom Brijegu 1852. godine, a 30 godina poslije bit će uzdignuta na razinu Franjevačke provincije. Širokobriješki samostan i Franjevačka klasična gimnazija odigrat će ogromnu ulogu u svekolikom razvoju Širokog Brijega i Hercegovine. Krv pobijenih širokobrijeških fratara u veljači 1945. godine daje posebnu svetost Gradu na gori, kako je kardinal Franjo Kuharić nazvao Široki Brijeg. Sve su to razlozi i povodi da Širokobriježani i čitav vjernički puk u Hercegovini posebno štuju Blaženu Djevicu Mariju. O tradiciji štovanja nebeske zaštitnice Širokog Brijega i Hercegovine govori i činjenica da je prva procesija s Gospinim kipom upriličena 1865. godine.

Zagrebačke Narodne novine 1865. u svojoj rubrici o inozemstvu prenose tekst Glasnika dalmatinskog o nošenju Gospina kipa u Širokom Brijegu. Autor teksta s nadnaslovom "Turska" i naslovom "Niešto ugodno iz Hercegovine" je fra Petar Kordić koji piše: "Hercegovački puk imade toliko veselja, kakvo nije imao od kada je pod tursku vlast pao. Jedan dobročinitelj iz Tersta (komu sada ne znam imena, kada vam drugi put pisati budem, javit ću vam ime njegovo) poslao sliku BDM od uznešenja, na Široki Brieg; kip velik i plemenit, s niekoliko angjelah u okolo; ovaj kip pervi put ove godine, bi nošen u ophodu (procesion) s velikom svečanostju, i veseljem svijuh katolikoh ondie se nahodećih, nosilo ga je šest verstnih momakah, obučenih u cervene nove košulje."

Javna priznanja, koncert...

Već od prvih dana kolovoza u Širokom Brijegu (i tako je uvijek) osjeća se duh širokobriješke Gospojine. Mnogi Širokobriježani iz domovine i iseljeništva stigli su u svoj Široki Brijeg kako bi se ponovno nadahnuli svetošću Grada na gori. Mnogi Širokobriježani koji su stigli iz Zagreba, Slavonije, Dalmacije, Europe i svijeta reći će da nigdje na svijetu nije tako lijepo kao u Širokom Brijegu oko Velike Gospe. U okviru programa Dana Grada bit će održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će biti dodijeljena priznanja. Posebno će biti svečano i veselo na sam blagdan Velike Gospe. Širokobriježanima će u goste stići mnogi sa svih strana, a na Trgu širokobrijeških žrtava bit će održan koncert Željka Bebeka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije