mato zovko, načelnik općine žepče

Grade se nove tvornice, jačamo temelj opstanka

14.10.2020.
u 18:41

Uređenje i ulaganje u razvoj poslovnih zona, dovršetak kapitalnog projekta navodnjavanja te poticanje samozapošljavanja neke su od mjera koje Općina Žepče provodi u cilju stvaranja novih radnih mjesta, kao i zadržavanje mladih na tom prostoru, navodi, između ostaloga, načelnik općine Mato Zovko u intervjuu za Večernji list, a u povodu Dana općine Žepče.

Rezultat aktivnosti vidljiv je, ističe Zovko, na svakom koraku, počevši od infrastrukture pa do povećanja broja onih koji su se odlučili pokrenuti vlastiti biznis te tako pridonijeti razvoju kraja koji ima brojne potencijale, a uz marljive ljude i dobro ustrojen općinski aparat, pred Žepčem je dobra perspektiva razvoja.

Naravno, izazovi su i dalje tu, a među njima i onaj kako u većoj mjeri zaustaviti neke trendove koji pogađaju cijelu državu. No, ono što se vidi na terenu znak je, ističe Zovko, kako je općina na dobrom putu da podigne ljestvicu gospodarske uspješnosti te se nametne i kao primjer drugim lokalnim sredinama u BiH, a posebno su, navodi, ponosni na projekte koji za cilj imaju pomoć mladim obiteljima.

“Budući da je Dan općine 14. listopada, i to u spomen na prvi pisani trag Žepča, svim svojim Žepčankama i Žepčacima čestitam ovaj dan i želim im svima svako dobro”, poručio je Zovko.

Možete li napraviti presjek prethodne četiri godine kada je riječ o projektima koji su se provodili u općini Žepče?

Evo, ovo je prilika za osvrnuti se na sve ono što smo planirali u ove četiri godine te, kada pogledam što je do sada urađeno, postaje jasno kako smo gotovo sve projekte koje smo planirali i završili, osim projekta nove zgrade Općine. Dapače, na nekim primjerima uradili smo čak i više od planiranoga. Primjerice, plan je bio promijeniti krov ambulante u Ozimici, a mi smo izgradili novu ambulantu. Uredili smo lijevu obalu rijeke Bosne, a također smo napravili pomak u spajanju desnoobalnog kolektora s onim na lijevoj obali. Vrlo je važno i što smo završili infrastrukturu u poslovnoj zoni Polja, koja je jedna od najljepših i najuređenijih poslovnih zona u BiH. Također je važno da smo gotovo do kraja doveli projekt navodnjavanja, a ovih dana očekuje se tehnički prijam. U projektu prekogranične suradnje IPA 2014. - 2020. proveli smo dva projekta - u jednom je Razvojna agencija bila nositelj, a u drugom partner zajedno s općinom Stari Jankovici iz Hrvatske i Unijom poslodavaca iz Crne Gore.

Što smatrati najvećim postignućem u prethodnom mandatu? U kojoj je mjeri za opće stanje u općini važna dobro ustrojena općinska administracija?

Prva zadaća je da općinska uprava uspješno funkcionira, a mi smo uspjeli stvoriti jednu modernu i učinkovitu općinsku upravu, a što znači da je uvezana sa svim javnim ustanovama na prostoru općine, uključujući Razvojnu agenciju, te provodi brojne međunarodne projekte.

Istodobno, vrlo je važno da općina Žepče, jedina BiH, već deset godina provodi nadležnost za osnovno i srednje obrazovanje. Svi smo se bojali hoćemo li odgovoriti izazovu, a mi smo itekako zadovoljan načinom na koji funkcionira obrazovanje.

Uspjeli smo proširiti odvoz smeća na gotovo cijelo područje općine Žepče, donijeli smo regulatorni plan za Novo Žepče, koji će služiti za buduću izgradnju stambeno-poslovnih objekata, a, evo, u tom kontekstu treba navesti kako su već dvije parcele prodane za izgradnju.

Treba navesti kako imamo jedno od najljepših novih naselja u BiH, u kojemu je izgrađeno 200 novih kuća s cjelokupnom infrastrukturom. Malo tko zna da imamo možda i jedini kolektor na rijeci Bosni, koji funkcionira 13 godina.

Može se reći kako ste postali primjer drugim općinama?

Navrijeme smo radili neke projekte uz povoljne kredite, a sada bismo to možda teško mogli.

Koji su ključni izazovi koji danas stoje pred građanima Žepča?

Kada je riječ o izazovima, ja bih na prvo mjesto stavio pitanje odlaska i mi se pokušavamo koliko možemo na lokalnoj razini izboriti s tim, tako da uvodimo brojne mjere koje imaju za cilj osiguranje što bolje kvalitete života u Žepču. Svaki naš pomak je dobar i unosi optimizam.

Drugi izazov je osiguranje radnih mjesta, odnosno zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u ovo vrijeme pandemije. Treći izazov odnosi se na izgradnju nove zgrade osnovne škole za oko tisuću učenika. Istu smo počeli graditi, blok A je riješen, a sada je u tijeku javni poziv za izgradnju blokova B i C.

Poslovne zone kao model unaprjeđenja gospodarske djelatnosti pokazuju se kao pun pogodak. U kojoj je mjeri razvoj poslovnih zona doveo do stvaranja novih radnih mjesta? 

Podsjetit ću kako smo mi, nakon Viteza, prvi krenuli u gradnju poslovne zone. Radilo se o zoni XP, koja je otvorena još 1999., a nakon toga uslijedila je i zona u Begovu Hanu. Osim tih zona, uz magistralnu cestu nicale su samoinicijativno zone koje smo potpomogli infrastrukturom te im izašli ususret da što lakše dođu do građevinske dozvole. Međutim, nismo čekali, već smo dodjeljivali i drugo zemljište za razvoj prvenstveno proizvodnih pogona, a onda i uslužnih.

Prije osam godina počeli smo s izgradnjom i već imamo tri veće tvornice u zoni Polja, a treba navesti i kako smo započeli radove na izgradnji poslovne zone Radovlje.

Ove zone dale su nam zamah za što veći broj radnih mjesta, a danas na prostoru Žepča radi 4960 građana, imamo 450 obrta i samostalnih zanatskih radnji, 314 gospodarskih društava i oko 200 ostalih poslovnih jedinica. To je slika Žepča danas. No, neće se stati na tomu, postoji mogućnost za otvaranje novih tvornica. Primjerice, u zoni Polja imamo dodijeljene dvije parcele te se nadamo da će iduće godine početi graditi tvornice. Istodobno, važno je postojanje regulacijskog plana za Novo Žepče, koje se nalazi odmah prekoputa poslovne zone Polja.

Na koje bi se potencijale prostora općine trebalo fokusirati u razdoblju koje je pred nama? Postoji li prostor za napredak kada je riječ o nekim područjima poput poljoprivrede?

Mi i dalje imamo namjeru vršiti aktivnosti koje za cilj imaju privlačenje novih inicijativa i izgradnju tvornica, odnosno proizvodnih pogona.

Istodobno, kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, od izuzetne je važnosti projekt navodnjavanja, koji je pri kraju, a njime rješavamo navodnjavanje u Lupoglavu, Radovlju i dijelu Žepačkog polja. Planiramo također otvoriti jednu tvornicu za preradu poljoprivrednih proizvoda, što bi značilo mnogo za perspektivu razvoja ovoga kraja.

A da potencijali postoje, dovoljno govori činjenica da imamo 2200 registriranih poljoprivrednih gospodarstava te blizu 100 samostalnih poljoprivrednih obrta. Očekujemo i koncesiju s privatnom inicijativom koja za cilj ima otvaranje punionice mineralne vode. Fokus će nam svakako biti i na realiziranju trećeg projekta iz prekogranične suradnje, a on se odnosi na povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža.

Jeste li zadovoljni dosadašnjom realizacijom programa kapitalnih investicija?

Prije rata općina Žepče bila je infrastrukturno nerazvijena; nismo imali sportsku dvoranu, poligone, škole su nam bile u lošem stanju... Danas se možemo podičiti svime što smo izgradili, počevši od novih škola, nove sportske dvorane, koju smo izgradili zajedno s Katoličkim školskim centrom “Don Bosco”, pa do obnove Doma kulture, kao i novih naselja. Ipak, postoji prostor za daljnji rad i razvoj infrastrukture na cijelom prostoru općine.

Možete li se osvrnuti na neke poteze općinske vlasti, a koji za cilj imaju pomoć mladim ljudima? Kako stimulirati demografski oporavak?

Nastavljamo pomagati mladima, i to na način da stipendiramo studente, ali i učenike, a već se dugo skrbimo o višečlanim obiteljima. Istodobno, dajemo i potpore za treće, četvrto, peto i šesto dijete. Pritom treba navesti kako financiramo i pripravnike, a podržavamo i samozapošljavanje. Ono što meni daje prostor za optimizam jest činjenica da, kada svake dvije godine raspišemo natječaj za izgradnju kuća, uvijek se javi više kandidata nego što imamo kapaciteta. Evo, baš smo prije mjesec dana potpisali ugovor za 47 novih kuća. Naravno, ne ostavljamo nikada socijalno ugrožene obitelji same, već im pomažemo kada je riječ o najvažnijim potrebama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije