Pravoslavni vjernici proslavili Božić

Grigorije: Nadam se da ćemo Božić uskoro slaviti u sabornoj crkvi

polnocka
Foto: agencije
08.01.2014.
u 10:30

Vladika je poručio da čovjek mora slaviti Boga i ljubiti jedan drugoga, da u svojim srcima nađe ljubav, jer bez toga ništa ne vrijedi

Pravoslavni vjernici diljem Bosne i Hercegovine jučer su proslavili najradosniji kršćanski blagdan Božić. Paljenje badnjaka i sveta liturgija obilježili su noć s ponedjeljka na utorak. Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa svećenstvom služio je ponoćnu božićnu liturgiju u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice (stara crkva) u Mostaru.

Ljubav u srcima

Vladika je poručio da čovjek mora slaviti Boga i ljubiti jedan drugoga, da u svojim srcima nađe ljubav, jer bez toga ništa ne vrijedi. “I pastiri su pjevali ‘Slava na visini Bogu, na zemlji mir, među ljudima dobra volja’. Mira ne može biti bez Boga, a s Bogom je lako uspostaviti mir zato što je on pun ljubavi i dobrote. Toliko ima ljubavi i dobrote da je poslao svog sina u ovaj svijet da da svoj život radi našeg spasenja i sjedinjenja Boga i čovjeka. Sve je to započelo događajem rođenja Kristovog u Vitlejemskoj pećini”, rekao je vladika Grigorije.

“Sve druge stvari nas nekad zaokupe, posao, novac, život, muka, gradnja, trud, želja, volja, sve to ima nekad dobre, nekad loše strane, ali sve je bez ljubavi ništa. Apostol Pavle je kao objavu tajne Božje napisao da ako ljubavi nemamo, ništa nam ne vrijedi. To je ono što je Krist donio svijetu, i to je ono što uvijek nas učini novima i obnovi našu mladost, naša srca, duše, čak i naša tijela”, naglasio je.

Mir i zadovoljstvo

Vladika Grigorije je izrazio nadu da će se Božić uskoro slaviti u obnovljenoj sabornoj crkvi u Mostaru. “Najvažnije i najljepše od svega je što smo danas vidjeli da bi i velika saborna crkva bila puna”, rekao je vladika. On je nakon liturgije zahvalio vjernicima na dolasku, kao i gostima iz Katoličke crkve što su uveličali božićno slavlje. Njegovo preosveštenstvo episkop banjolučki Jefrem služio je večernje bogoslužje u sabornoj crkvi Krista Spasitelja u Banjoj Luci, a potom je blagoslovio badnjak. “Gdje je Bog, tu je skromnost, mir i zadovoljstvo i onda kada je i dobro i teško i kada ima mnogo i kada ima malo”, rekao je vladika Jefrem obraćajući se okupljenim vjernicima. Večernjem bogoslužju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović. “Božić je blagdan svih nas. Želim svim ljudima koji slave ovaj blagdan, kao i onima koji ga ne slave, a žive u Republici Srpskoj sve najbolje u njihovim životima”, rekao je Dodik. On je poručio da ovaj blagdan, koji svetkuju Srbi, bude blagdan okupljanja, mira, druženja, pomoći, solidarnosti koju trebaju svi ostvariti kako bi se osjećali zadovoljno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije